- Docente: Marco Candela
- Crediti formativi: 6
- SSD: CHIM/11
- Lingua di insegnamento: Inglese
- Modalità didattica: Convenzionale - Lezioni in presenza
- Campus: Bologna
- Corso: Laurea in Genomics (cod. 9211)
Conoscenze e abilità da conseguire
Al termine del corso lo studente conosce: i) i principali metodi per la profilazione tassonomica, l'analisi funzionale e il confronto della comunità di genomi e trascrittomi estratti da un campione ambientale o da una biopsia. Conosce come descrivere la biodiversità di qualunque nicchia ambientale attraverso l'analisi del materiale genetico in essa presente.
Contenuti
1. ecological models of microbial communities: cooperation, cross-feeding and competition; cell-to-cell signaling; metabolic networks; metagenome, metatranscriptome, metabolome
2. microbial communities of holobionts: phylosymbiosis; role in host physiology, adaptation and evolution; connection with the environment and environmental metacommunities; microbial communities for sustainable food systems
3. the human gut microbiome in human evolution, a co-evolutionary perspective
4. assessment of microbial communities: sampling and DNA extraction from different ecosystems (soil, tissues and sea); NGS sequencing, second-and third-generation NGS platforms, library preparation
5. Bioinformatic analysis of the microbiome: sequences quality filtering, assignment in metagenome sequencing and phylogenetic profiling (QIIME, read-mapping approach VS assembling approach); usage of reference databases (KEGG, COGS, greengenes and SILVA)
6. biostatistical analysis of microbial communities: alpha and beta diversity; multidimesional analysis; clustering; model prediction algorithm; biological networks and co-abundance groups
Testi/Bibliografia
Papers and reviews suggested by the teacher
Laboratory notes
Metodi didattici
Frontal lessons and laboratory experiences
Modalità di verifica e valutazione dell'apprendimento
Oral examination
Strumenti a supporto della didattica
Board, projector and bioinformatic lab
Orario di ricevimento
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