Foto del docente

Andrea Serraino

Professore ordinario

Dipartimento di Scienze Mediche Veterinarie

Settore scientifico disciplinare: VET/04 ISPEZIONE DEGLI ALIMENTI DI ORIGINE ANIMALE

Pubblicazioni

Coordinamento del progetto: Epidemiologia di Arcobacter spp. nell’allevamento bovino da latte: dinamica di infezione ed interazioni ecologiche con specie sinantrope e selvatiche.

Giacometti F.; Pezzi A.; Galletti G.; Tamba M.; Merialdi G.; Piva S.; Serraino A.; Rubini S., Antimicrobial resistance patterns in Salmonella enterica subsp. enterica and Escherichia coli isolated from bivalve molluscs and marine environment, «FOOD CONTROL», 2021, 121, pp. 1 - 9 [articolo]

Rugna G.; Carra E.; Bergamini F.; Franzini G.; Faccini S.; Gattuso A.; Morganti M.; Baldi D.; Naldi S.; Serraino A.; Piva S.; Merialdi G.; Giacometti F., Distribution, virulence, genotypic characteristics and antibiotic resistance of Listeria monocytogenes isolated over one-year monitoring from two pig slaughterhouses and processing plants and their fresh hams, «INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY», 2021, 336, pp. 1 - 11 [articolo]

Bonilauri P.; Merialdi G.; Ramini M.; Bardasi L.; Taddei R.; Grisenti M.S.; Daminelli P.; Cosciani-Cunico E.; Dalzini E.; Frustoli M.A.; Giacometti F.; Tomasello F.; Piva S.; Serraino A., Modeling the behavior of Listeria innocua in Italian salami during the production and high-pressure validation of processes for exportation to the U.S, «MEAT SCIENCE», 2021, 172, pp. 1 - 9 [articolo]

Giacometti F.; Daminelli P.; Fiorentini L.; Cosciani-Cunico E.; Monastero P.; Dalzini E.; Losio M.-N.; Dell'orfano G.; Rossini R.; Piva S.; Serraino A., Behavior of listeria innocua during the manufacturing and pit-ripening of formaggio di fossa di sogliano pdo cheese, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2020, 9, pp. 114 - 119 [articolo]Open Access

Piva S.; Giacometti F.; Marti E.; Massella E.; Cabbri R.; Galuppi R.; Serraino A., Could honey bees signal the spread of antimicrobial resistance in the environment?, «LETTERS IN APPLIED MICROBIOLOGY», 2020, 70, pp. 349 - 355 [articolo]

Taddei R.; Giacometti F.; Bardasi L.; Bonilauri P.; Ramini M.; Fontana M.C.; Bassi P.; Castagnini S.; Ceredi F.; Pelliconi M.F.; Serraino A.; Tomasell F.; Piva S.; Mondo E.; Merialdi G., Effect of production process and high-pressure processing on viability of Listeria innocua in traditional Italian dry-cured coppa, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2020, 9, pp. 104 - 109 [articolo]Open Access

Taddei R.; Giacometti F.; Bardasi L.; Bonilauri P.; Ramini M.; Fontana M.C.; Bassi P.; Castagnini S.; Ceredi F.; Pelliconi M.F.; Serraino A.; Tomasello F.; Piva S.; Mondo E.; Merialdi G., Effect of production process and high-pressure processing on viability of Salmonella spp. in traditional Italian dry-cured coppa, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2020, 9, pp. 141 - 145 [articolo]Open Access

Massella E.; Reid C.J.; Cummins M.L.; Anantanawat K.; Zingali T.; Serraino A.; Piva S.; Giacometti F.; Djordjevic S.P., Snapshot study of whole genome sequences of escherichia coli from healthy companion animals, livestock, wildlife, humans and food in italy, «ANTIBIOTICS», 2020, 9, pp. 1 - 22 [articolo]Open Access

Ferenc Peles, Péter Sipos, Zoltán Gyóri, Walter P. Pfliegler, Federica Giacometti, Andrea Serraino, Giampiero Pagliuca, Teresa Gazzotti, István Pócsi, Adverse Effects, Transformation and Channeling of Aflatoxins Into Food Raw Materials in Livestock, «FRONTIERS IN MICROBIOLOGY», 2019, 10, pp. 1 - 26 [articolo]Open Access

Rubini S., Callegari E., Bolognesi E., Suffredini E., Lo Chiano F., D’Incau D., Berardelli C., Tosi A., Piva S., Serraino A., Giacometti F., Andamento degli isolamenti di Salmonella enterica subsp. Enterica nei molluschi bivalvi dell’Adriatico nord occidentale negli ultimi dieci anni (2009-2018), in: SIRAM, Atti del Convegno Nazionale SIRAM “Gestione delle applicazioni giuridiche sul rischio ambientale e sanitario”, 2019, pp. 56 - 57 (atti di: Gestione delle applicazioni giuridiche sul rischio ambientale e sanitario, La Spezia, 8-9 novembre 2019) [Contributo in Atti di convegno]

Amaranta Traversa, Silvia Gallina, Francesca Martucci, Cvetelina Boteva, Elisa Baioni, Cristiana Maurella, Laura Chiavacci, Elisa Benvenuto, Irene Ferrero, Elena Ferrero, Federica Giacometti, Silvia Piva, Francesco Chiesa, Daniela Manila Bianchi, Andrea Serraino, Lucia Decastelli, Arcobacter spp. in raw milk from vending machines in Piedmont and occurrence of virulence genes in isolates, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2019, 8, pp. 180 - 183 [articolo]Open Access

Silva Rubini, Annalisa Pezzi, Giorgio Galletti, Lucia D’Arienzo, Giordano Scullin, Marco Tamba, Giuseppe Merialdi, Silvia Piva, Andrea Serraino, Federica Giacometti, Bivalve molluscs and marine environment as tool for monitoring antimicrobial resistance in Salmonella enterica subsp. enterica and Escherichia coli phylogroups: preliminary data from the molluscs production area of Ferrara, in: 73 convegno sisvet, 2019, pp. 29 - 29 (atti di: 73 convegno sisvet, Olbia, 19-22 giugno 2019) [Contributo in Atti di convegno]

107) Roberta Taddei, Federica Giacometti, Lia Bardasi, Paolo Bonilauri, Mattia Ramini, Maria Cristina Fontana, Patrizia Bassi, Sara Castagnini, Francesco Ceredi, Maria Francesca Pelliconi, Andrea Serraino, Silvia Piva, Elisabetta Mondo, Giuseppe Merialdi, Effetto del processo produttivo e del trattamento ad alte pressioni sulla contaminazione da Salmonella spp. nella coppa., in: Giuseppina Tantillo, Alessandro Giuffrida, Alessandra Guidi, Gerardo Manfreda, Enrico Novelli, Abstract book of the 29th National Congress of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI) Bari, 11-13 September 2019. Pag 37, Pavia, Page Press, 2019, 8, pp. 8 - 8 (atti di: 29th National Congress of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), Bari, 11-13 September 2019) [atti di convegno-abstract]

Elisa Massella, Cameron Reid, Max Cummins, Kay Anantanawat, Tiziana Zingali, Andrea Serraino, Silvia Piva, Federica Giacometti, Steven Djordjevic, Escherichia coli from companion animals, livestock, wildlife and food as potential sources of antimicrobial resistance and virulence associated genes, in: BacPath15 - The Molecular Biology of Bacterial Pathogens, 2019, pp. 71 - 71 (atti di: BacPath15 - The Molecular Biology of Bacterial Pathogens, Perth - Australia, 30 settembre - 3 ottobre 2019) [atti di convegno-abstract]

Elisa Massella, Cameron Reid, Max Cummins, Kay Anantanawat, Tiziana Zingali, Andrea Serraino, Silvia Piva, Federica Giacometti, Steven Djordjevic, Escherichia coli from companion animals, livestock, wildlife and food as potential sources of antimicrobial resistance and virulence associated genes, in: BacPath15 - The Molecular Biology of Bacterial Pathogens, 2019(atti di: BacPath15 - The Molecular Biology of Bacterial Pathogens, Perth - Australia, 30 settembre - 3 ottobre 2019) [atti di convegno-poster]