Coordinamento del progetto: Epidemiologia di Arcobacter spp. nell’allevamento bovino da latte: dinamica di infezione ed interazioni ecologiche con specie sinantrope e selvatiche.
Rampazzo, Giulia; Depau, Giacomo; Pagliuca, Giampiero; Zironi, Elisa; Serraino, Andrea; Savini, Federica; Gazzotti, Teresa, A Rapid LC–MS/MS Method for Quantification of Biogenic Amines in Meat: Validation and Application for Food Safety Monitoring, «METHODS AND PROTOCOLS», 2025, 8, pp. 0 - 0 [articolo]
Currò, Sarah; Savini, Federica; Fasolato, Luca; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Rampazzo, Giulia; Zironi, Elisa; Pagliuca, Giampiero; Gazzotti, Teresa; Prandini, Laura; Accurso, Damiano; Serraino, Andrea; Giaccone, Valerio; Giacometti, Federica, Application of near-infrared spectroscopy as at line method for the evaluation of histamine in tuna fish (Thunnus albacares), «FOOD CONTROL», 2025, 167, Article number: 110778, pp. 1 - 9 [articolo]Open Access
Mkadem, Wafa; Belguith, Khaoula; Indio, Valentina; Oussaief, Olfa; Guluzade, Gulnara; Elhatmi, Halima; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra; Boudhrioua, Nourhene, Assessment of the Anti-Listeria Effect of Citrus limon Peel Extract In Silico, In Vitro, and in Fermented Cow Milk During Cold Storage, «FOODS», 2025, 14, Article number: 661, pp. 1 - 17 [articolo]Open Access
Dalmonte, T.; Indio, V.; Guluzade, G.; Giacomozzi, S.; Mekonnen, Y. T.; Serraino, A.; Cesare, De, Assessment of the variability in microbiological quality of four raw milk cheese batches producted using milk provided by two different farms in Italy, in: Assessment of the variability in microbiological quality of four raw milk cheese batches producted using milk provided by two different farms in Italy, 2025(atti di: 13th International Conference of Predictive Modelling in Food, Atene, 01/09/2025-03/09/2025) [atti di convegno-poster]
Liuzzo, G.; Savini, F.; Prandini, L.; Padovani, A.; Benedetti, S.; Granitto, G.; Serraino, A., Autocontrollo e controllo ufficiale nel processo di produzione della carne frollata a secco nella normativa unionale, in: Vol. 14 No. s1 (2025): XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), 2025, pp. 1 - 1 (atti di: XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), Parma, 10-12 settembre 2025) [Contributo in Atti di convegno]
Savini, Federica; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; DE CESARE, Alessandra; Panseri, Sara; Giacometti, Federica; Delibato, Elisabetta; Bardasi, Lia; Taddei, Roberta; Serraino, Andrea, Behaviour of Listeria monocytogenes and Yersinia enterocolitica during beef dry-aging up to 60 days, «INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY», 2025, 429, pp. 1 - 6 [articolo]
Indio, Valentina; Guluzade, Gulnara; Giacomozzi, Serena; Dalmonte, Thomas; Serraino, Andrea; Palmonari, Alberto; De Cesare, Alessandra, Pilot study to predict the occurrence of foodborne pathogens in milk microbiome testing the animal sewage microbiome in a dairy cattle farm, in: 13th ICPMF International Conference on Predictive Modelling in Food - Abstract Book, 2025, pp. 37 - 37 (atti di: 13th ICPMF International Conference on Predictive Modelling in Food, Athen, 1-3 Settembre 2025) [Contributo in Atti di convegno]
Guluzade, G.; Giacomozzi, S.; Indio, V.; Mansouri, A.; Dalmonte, T.; Mekonnen, Y. T.; Barzagli, B.; Serraino, A.; De Cesare, A., Profilo di rischio di ceppi di Staphylococcus aureus in formaggi a latte crudo: risultati di un’indagine preliminare lungo la filiera, in: Profilo di rischio di ceppi di Staphylococcus aureus in formaggi a latte crudo: risultati di un’indagine preliminare lungo la filiera, 2025(atti di: XXXIV CONVEGNO NAZIONALE A.I.V.I, Atene, 10/09/2025-12/09/2025) [atti di convegno-poster]
Prandini, L.; Fiorentini, L.; Siclari, C. R.; Parigi, M.; Giacometti, F.; Polizzi, G.; Zanato, E.; Seguino, A.; Indio, V.; De Cesare, A.; Serraino, A.; Savini, F., Valutazione della resistenza ai carbapenemi di Escherichia coli commensali isolati da carcasse e contenuto cecale di coniglio, in: Vol. 14 No. s1 (2025): XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), 2025, pp. 1 - 1 (atti di: Vol. 14 No. s1 (2025): XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), Parma, 10-12 settembre 2025) [Contributo in Atti di convegno]
Indio, Valentina; Gonzales-Barron, Ursula; Oliveri, Chiara; Lucchi, Alex; Valero, Antonio; Achemchem, Fouad; Manfreda, Gerardo; Savini, Federica; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra, Comparative analysis of the microbiome composition of artisanal cheeses produced in the Mediterranean area, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2024, 13, Article number: 12818, pp. 1 - 8 [articolo]Open Access
Tomasello, Federico; Savini, Federica; Indio, Valentina; Possas, Aricia; Serraino, Andrea; DE CESARE, Alessandra; Valero, Antonio, Comprehensive Analysis of Listeria monocytogenes Growth in Ready-to-Eat Fish and Meat Products:
Understanding Variability to Assess Public Health Risks, in: IAFP 2024 abstract book, 2024, pp. 53 - 54 (atti di: International Association on Food Protection, California, Long Beach, 14-17 Luglio) [Contributo in Atti di convegno]
Savini, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; De Cesare, Alessandra; Fontana, Mauro; Panseri, Sara; Prandini, Laura; Serraino, Andrea; Giacometti, Federica, Effect of infrared technology on the behavior of Listeria monocytogens, Salmonella spp. and Enterobacteriaceae in homogenized raw vaccine milk: preliminary results, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2024, 13, Article number: 12379, pp. 196 - 200 [articolo]Open Access
Tomasello, Federico; Prandini, Laura; Savini, Federica; Giacometti, Federica; Indio, Valentina; Troja, Fulvia; Mekonnen, YITAGELE TEREFE; Valero Díaz, Antonio; DE CESARE, Alessandra; Serraino, Andrea, Ensuring safety in dry-cured fish products: describing the behaviour of Listeria monocytogenes in artisanal ready to eat salmon, swordfish and tuna, in: Food micro 2024 Technological evolution and revolution in food microbiology - Abstract book, 2024(atti di: 28th International ICFMH Conference, Burgos (Spain), July, 8-11, 2024) [atti di convegno-poster]
Savini, Federica; Indio, Valentina; Panseri, Sara; Chiesa, Luca; Negri, Armando; Grassi Scalvini, Francesca; De Cesare, Alessandra; Mazzoni, Maurizio; Clavenzani, Paolo; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Terefe Mekonnen, Yitagele; Giacometti, Federica; Serraino, Andrea, Impact of dry aging on quality parameters and microbiological safety of beef, «LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE», 2024, 203, Article number: 116390, pp. 1 - 11 [articolo]Open Access