Coordinamento del progetto: Epidemiologia di Arcobacter spp. nell’allevamento bovino da latte: dinamica di infezione ed interazioni ecologiche con specie sinantrope e selvatiche.
Currò, Sarah; Savini, Federica; Fasolato, Luca; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Rampazzo, Giulia; Zironi, Elisa; Pagliuca, Giampiero; Gazzotti, Teresa; Prandini, Laura; Accurso, Damiano; Serraino, Andrea; Giaccone, Valerio; Giacometti, Federica, Application of near-infrared spectroscopy as at line method for the evaluation of histamine in tuna fish (Thunnus albacares), «FOOD CONTROL», 2025, 167, Article number: 110778, pp. 1 - 9 [articolo]Open Access
Mkadem, Wafa; Belguith, Khaoula; Indio, Valentina; Oussaief, Olfa; Guluzade, Gulnara; Elhatmi, Halima; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra; Boudhrioua, Nourhene, Assessment of the Anti-Listeria Effect of Citrus limon Peel Extract In Silico, In Vitro, and in Fermented Cow Milk During Cold Storage, «FOODS», 2025, 14, Article number: 661, pp. 1 - 17 [articolo]Open Access
Dalmonte, T.; Indio, V.; Guluzade, G.; Giacomozzi, S.; Mekonnen, Y. T.; Serraino, A.; Cesare, De, Assessment of the variability in microbiological quality of four raw milk cheese batches producted using milk provided by two different farms in Italy, in: Assessment of the variability in microbiological quality of four raw milk cheese batches producted using milk provided by two different farms in Italy, 2025(atti di: 13th International Conference of Predictive Modelling in Food, Atene, 01/09/2025-03/09/2025) [atti di convegno-poster]
Liuzzo, G.; Savini, F.; Prandini, L.; Padovani, A.; Benedetti, S.; Granitto, G.; Serraino, A., Autocontrollo e controllo ufficiale nel processo di produzione della carne frollata a secco nella normativa unionale, in: Vol. 14 No. s1 (2025): XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), 2025, pp. 1 - 1 (atti di: XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), Parma, 10-12 settembre 2025) [Contributo in Atti di convegno]
Savini, Federica; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; DE CESARE, Alessandra; Panseri, Sara; Giacometti, Federica; Delibato, Elisabetta; Bardasi, Lia; Taddei, Roberta; Serraino, Andrea, Behaviour of Listeria monocytogenes and Yersinia enterocolitica during beef dry-aging up to 60 days, «INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY», 2025, 429, pp. 1 - 6 [articolo]
Indio, Valentina; Guluzade, Gulnara; Giacomozzi, Serena; Dalmonte, Thomas; Serraino, Andrea; Palmonari, Alberto; De Cesare, Alessandra, Pilot study to predict the occurrence of foodborne pathogens in milk microbiome testing the animal sewage microbiome in a dairy cattle farm, in: 13th ICPMF International Conference on Predictive Modelling in Food - Abstract Book, 2025, pp. 37 - 37 (atti di: 13th ICPMF International Conference on Predictive Modelling in Food, Athen, 1-3 Settembre 2025) [Contributo in Atti di convegno]
Prandini, L.; Fiorentini, L.; Siclari, C. R.; Parigi, M.; Giacometti, F.; Polizzi, G.; Zanato, E.; Seguino, A.; Indio, V.; De Cesare, A.; Serraino, A.; Savini, F., Valutazione della resistenza ai carbapenemi di Escherichia coli commensali isolati da carcasse e contenuto cecale di coniglio, in: Vol. 14 No. s1 (2025): XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), 2025, pp. 1 - 1 (atti di: Vol. 14 No. s1 (2025): XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), Parma, 10-12 settembre 2025) [Contributo in Atti di convegno]
Indio, Valentina; Gonzales-Barron, Ursula; Oliveri, Chiara; Lucchi, Alex; Valero, Antonio; Achemchem, Fouad; Manfreda, Gerardo; Savini, Federica; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra, Comparative analysis of the microbiome composition of artisanal cheeses produced in the Mediterranean area, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2024, 13, Article number: 12818, pp. 1 - 8 [articolo]Open Access
Tomasello, Federico; Savini, Federica; Indio, Valentina; Possas, Aricia; Serraino, Andrea; DE CESARE, Alessandra; Valero, Antonio, Comprehensive Analysis of Listeria monocytogenes Growth in Ready-to-Eat Fish and Meat Products:
Understanding Variability to Assess Public Health Risks, in: IAFP 2024 abstract book, 2024, pp. 53 - 54 (atti di: International Association on Food Protection, California, Long Beach, 14-17 Luglio) [Contributo in Atti di convegno]
Savini, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; De Cesare, Alessandra; Fontana, Mauro; Panseri, Sara; Prandini, Laura; Serraino, Andrea; Giacometti, Federica, Effect of infrared technology on the behavior of Listeria monocytogens, Salmonella spp. and Enterobacteriaceae in homogenized raw vaccine milk: preliminary results, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2024, 13, Article number: 12379, pp. 196 - 200 [articolo]Open Access
Tomasello, Federico; Prandini, Laura; Savini, Federica; Giacometti, Federica; Indio, Valentina; Troja, Fulvia; Mekonnen, YITAGELE TEREFE; Valero Díaz, Antonio; DE CESARE, Alessandra; Serraino, Andrea, Ensuring safety in dry-cured fish products: describing the behaviour of Listeria monocytogenes in artisanal ready to eat salmon, swordfish and tuna, in: Food micro 2024 Technological evolution and revolution in food microbiology - Abstract book, 2024(atti di: 28th International ICFMH Conference, Burgos (Spain), July, 8-11, 2024) [atti di convegno-poster]
Savini, Federica; Indio, Valentina; Panseri, Sara; Chiesa, Luca; Negri, Armando; Grassi Scalvini, Francesca; De Cesare, Alessandra; Mazzoni, Maurizio; Clavenzani, Paolo; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Terefe Mekonnen, Yitagele; Giacometti, Federica; Serraino, Andrea, Impact of dry aging on quality parameters and microbiological safety of beef, «LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE», 2024, 203, Article number: 116390, pp. 1 - 11 [articolo]Open Access
Savini, Federica; Giacometti, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; Gardini, Fausto; Barbieri, Federica; Bardasi, Lia; Ramini, Mattia; Prandini, Laura; Terrefe Mekkonnen, Yitagele; Cuomo, Sean Alberto; De Cesare, Alessandra; Serraino, Andrea, Impact of fish dry-curing on the behaviour of Listeria monocytogenes during the production of ready to eat fishery products, «LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE», 2024, 204, Article number: 116381, pp. 1 - 7 [articolo]Open Access
Troise F., Savini F., Prandini L., Indio V., De Cesare A., Masi M., Vecchio Y., Panebianco F., Civera T., Terio V., Bonerba E., Pandiscia A., Alberghini L., Catellani P., Serraino A., Giacometti F., Maturazione del pesce: revisione della letteratura ed aspetti/considerazioni di sicurezza alimentare., in: Atti del XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti, 2024, pp. . - . (atti di: XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti, Castellammare di Stabia, Napoli, Italia, 11-13 Settembre 2024) [Contributo in Atti di convegno]