90876 - MICROBIOLOGY.

Scheda insegnamento

Anno Accademico 2021/2022

Conoscenze e abilità da conseguire

At the end of the course students will acquire the basic knowledge about the characteristics of pathogenic microorganisms and viruses, the cellular and molecular basis of microbial and viral pathogenicity and the characteristics of microorganism / host interactions. The students will also learn the microbiological control methods applied to field of cosmetic products.

Contenuti

biology of microbes

• bacteria, fungi/yeasts, viruses

• contaminant microbes in cosmetic ingredients

• microbial content and product safety

• sanitary practices in cosmetic manufacturing

• cosmetic microbiology test methods

• molecular biology test methods

• preservation of cosmetics from infectious agents and hurdle technology

• antimicrobial mechanisms of selected preservatives and the bacterial response

• ingredients affecting preservatives

• safety and toxicological properties of preservatives

• considerations of cosmetic preservation from the consumer point of view

• microbiology of the skin and factors modifying cutaneous microflora

• governmental regulations and microbiological aspects of manufacturing cosmetics and drugs

• global regulation of preservatives and cosmetic preservatives

Testi/Bibliografia

TY - BOOK
AU - Geis, Phil
PY - 2020/06/06
SP -
T1 - COSMETIC MICROBIOLOGY THIRD EDITION Geis Cosmetic Microbiology A Practical Approach Third edition Cosmetic Microbiology A Practical Approach Third edition Philip A Geis

Metodi didattici

Lezioni frontali

Presentazioni

video tutorial

laboratorio

 

In considerazione delle tipologie di attività e metodi didattici adottati, la frequenza di questa attività formativa richiede lo svolgimento di tutti gli studenti dei moduli 1 e 2 in modalità e-learning [https://www.unibo.it/it/servizi-e-opportunita/salute-e-assistenza/salute-e-sicurezza/sicurezza-e-salute-nei-luoghi-di-studio-e-tirocinio] e la partecipazione al modulo 3 di formazione specifica sulla sicurezza e salute nei luoghi di studio. Indicazioni su date e modalità di frequenza del modulo 3 sono consultabili nella apposita sezione del sito web di corso di studio.

Modalità di verifica e valutazione dell'apprendimento

Esame scritto a quiz

Strumenti a supporto della didattica

Web tutorials

 

Video presentations

 

Practical work at the lab bench

Orario di ricevimento

Consulta il sito web di Alessandro Ripalti