91160 - LIVESTOCK GENOMICS

Scheda insegnamento

  • Docente Luca Fontanesi

  • Crediti formativi 6

  • SSD AGR/17

  • Lingua di insegnamento Inglese

  • Campus di Bologna

  • Corso Laurea in Genomics (cod. 9211)

SDGs

L'insegnamento contribuisce al perseguimento degli Obiettivi di Sviluppo Sostenibile dell'Agenda 2030 dell'ONU.

Sconfiggere la fame Consumo e produzione responsabili Lotta contro il cambiamento climatico La vita sulla terra

Anno Accademico 2020/2021

Conoscenze e abilità da conseguire

Al termine del corso, lo studente possiede le competenze necessarie per l'analisi del genoma dei principali animali di interesse zootecnico (bovini, suini, ovini, caprini, conigli, polli e altri), per l’implementazione delle informazioni genomiche nei piani di miglioramento genetico, nei piani di conservazione e gestione delle popolazioni zootecniche e per la valorizzazione e la salvaguardia della loro biodiversità. Inoltre lo studente è in grado di impostare studi di associazione tra variabilità genomica e caratteristiche produttive e qualitative di interesse economico oltre che per caratteristiche specifiche delle razze zootecniche. Lo studente è in grado anche di applicare le tecnologie genomiche per l’autenticazione e la tracciabilità delle produzioni animali.

Contenuti

Elements of livestock husbandry and animal productions: breeds, production systems, production chains (dairy and meat products, eggs, honey and other productions and services). Economically relevant traits in animal breeding.

Domestication of farm animals – domestication centres and derived genetic diversity

Biodiversity and conservation of genetic resources in farm animals

Population genomics in animal breeds and selection signature

Basic Genetic Model for Quantitative Traits

Concepts of genetic improvements and selection in livestock populations

Genomic selection, inbreeding and crossbreeding

Genomic analyses in dairy cattle, beef cattle, pig, sheep, goat, rabbit, horse, poultry species (chicken and turkey), honey bee, dog and aquaculture species

Genomics in apiculture

Genome wide association studies in pedigreed populations

Genomics and phenomics in livestock

Molecular genetics of animal diseases

Single genes in animal breeding and genome editing in farm animals

Genomics of coat colours and morphological traits in domestic animals

Food genomics – applications for authenticity and traceability of animal products

Testi/Bibliografia

Molecular and Quantitative Animal Genetics. H. Khatib - 2015 - Wiley Blackwell

The Genetics of Cattle. D. Garrick, A. Ruvinsky - 2014 - CABI

Genomic selection in pigs: state of the art and perspectives - A.B. Samorè, L. Fontanesi - https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1828051X.2016.1172034

Lawrie´s Meat Science (Eight Edition) - 2017 - Chapter 19 - Meat Authenticity and Traceability. L. Fontanesi

Genomic Selection in Animals. J. I. Weller - 2016 - John Wiley & Sons, Inc

Metodi didattici

Lectures and construction of genomic projects in livestock

Modalità di verifica dell'apprendimento

Interview on the main topic of the course:

three questions (one on the main and general aspects of livestock genomics and breeding; one of genomic applications in a livestock species; one on the discussion of a genomic project)

The final score (from 1 to 30L) will be derived from the weighted mean of the score of the three questions (first question weight 50%, second and third questions weight 25%).

Strumenti a supporto della didattica

PPT slides of the lectures, scientific articles on livestock genomics

Orario di ricevimento

Consulta il sito web di Luca Fontanesi