Foto del docente

Diana Di Gioia

Professoressa ordinaria

Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agro-Alimentari

Settore scientifico disciplinare: AGR/16 MICROBIOLOGIA AGRARIA

Coordinatrice del Corso di Laurea in Tecnologie agrarie

Pubblicazioni

Paula Melisa Garrido; Martín Pablo Porrini; Daniele Alberoni; Loredana Baffoni; Dara Scott; David Mifsud; Matín Javier Eguaras; Diana Di Gioia, Beneficial Bacteria and Plant Extracts Promote Honey Bee Health and Reduce Nosema ceranae Infection, «PROBIOTICS AND ANTIMICROBIAL PROTEINS», 2023, ND, pp. ND - N/AD [articolo]Open Access

Alberoni D.; Di Gioia D.; Baffoni L., Alterations in the Microbiota of Caged Honeybees in the Presence of Nosema ceranae Infection and Related Changes in Functionality, «MICROBIAL ECOLOGY», 2022, 84, pp. 1 - 16 [articolo]

Bozzi Cionci, Nicole; Lucaccioni, Laura; Pietrella, Elisa; Ficara, Monica; Spada, Caterina; Torelli, Paola; Bedetti, Luca; Lugli, Licia; Di Gioia, Diana; Berardi, Alberto, Antibiotic Exposure, Common Morbidities and Main Intestinal Microbial Groups in Very Preterm Neonates: A Pilot Study, «ANTIBIOTICS», 2022, 11, pp. 237 - 249 [articolo]

Sisti L.; Totaro G.; Rosato A.; Bozzi Cionci N.; Di Gioia D.; Barbieri L.; Saccani A., Durability of biopolymeric composites formulated with fillers from a by-product of coffee roasting, «POLYMER COMPOSITES», 2022, 43, pp. 1485 - 1493 [articolo]

Mizzi, Joseph; Gaggìa, Francesca; Bozzi Cionci, Nicole; Di Gioia, Diana; Attard, Everaldo, Selection of Acetic Acid Bacterial Strains and Vinegar Production From Local Maltese Food Sources, «FRONTIERS IN MICROBIOLOGY», 2022, 13, pp. 1 - 13 [articolo]

De Marchi, Fabiola; Collo, Alessandro; Scognamiglio, Ada; Cavaletto, Maria; Bozzi Cionci, Nicole; Biroli, Giampaolo; Di Gioia, Diana; Riso, Sergio; Mazzini, Letizia, Study protocol on the safety and feasibility of a normocaloric ketogenic diet in people with amyotrophic lateral sclerosis, «NUTRITION», 2022, 94, pp. 111525 - 111531 [articolo]

Magagnoli S.; Alberoni D.; Baffoni L.; Martini A.; Marini F.; Di Gioia D.; Mazzon M.; Marzadori C.; Campanelli G.; Burgio G., The ground beetle Pseudoophonus rufipes gut microbiome is influenced by the farm management system, «SCIENTIFIC REPORTS», 2022, 12, pp. 22638 - 22650 [articolo]

Andras Sebok, Kinga Varsanyi, Katalin Kujani, Vilma Xhakollari, Agnes Szegedyne Fricz, Alessandra Castellini, Diana Di Gioia, Francesca Gaggia, Maurizio Canavari, Value Propositions for Improving the Competitiveness of Short Food Supply Chains Built on Technological and NonTechnological Innovations, «INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD STUDIES», 2022, 11, pp. 161 - 181 [articolo]

Deidda F.; Bozzi Cionci N.; Cordovana M.; Campedelli I.; Fracchetti F.; Di Gioia D.; Ambretti S.; Pane M., Bifidobacteria Strain Typing by Fourier Transform Infrared Spectroscopy, «FRONTIERS IN MICROBIOLOGY», 2021, 12, Article number: 692975, pp. 1 - 10 [articolo]Open Access

Galluzzo F., Attard E., Di Gioia D., Emilia Romagna and Malta: A comparative ethnobotanical study, «ETHNOBOTANY RESEARCH AND APPLICATIONS», 2021, 22, pp. 14 - 28 [articolo]

Baffoni L.; Alberoni D.; Gaggia F.; Braglia C.; Stanton C.; Ross P.R.; Di Gioia D., Honeybee Exposure to Veterinary Drugs: How Is the Gut Microbiota Affected?, «MICROBIOLOGY SPECTRUM», 2021, 9, Article number: e00176-21, pp. 1 - 16 [articolo]Open Access

Alberoni D.; Baffoni L.; Braglia C.; Gaggia F.; Di Gioia D., Honeybees exposure to natural feed additives: How is the gut microbiota affected?, «MICROORGANISMS», 2021, 9, Article number: 1009, pp. 1 - 16 [articolo]Open Access

Alberoni D.; Favaro R.; Baffoni L.; Angeli S.; Di Gioia D., Neonicotinoids in the agroecosystem: In-field long-term assessment on honeybee colony strength and microbiome, «SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT», 2021, 762, Article number: 144116, pp. 1 - 13 [articolo]

Braglia C.; Alberoni D.; Porrini M.P.; Garrido M.P.; Baffoni L.; Di Gioia D., Screening of dietary ingredients against the honey bee parasite Nosema ceranae, «PATHOGENS», 2021, 10, Article number: 1117, pp. 1 - 17 [articolo]Open Access

Solito A.; Bozzi Cionci N.; Calgaro M.; Caputo M.; Vannini L.; Hasballa I.; Archero F.; Giglione E.; Ricotti R.; Walker G.E.; Petri A.; Agosti E.; Bellomo G.; Aimaretti G.; Bona G.; Bellone S.; Amoruso A.; Pane M.; Di Gioia D.; Vitulo N.; Prodam F., Supplementation with Bifidobacterium breve BR03 and B632 strains improved insulin sensitivity in children and adolescents with obesity in a cross-over, randomized double-blind placebo-controlled trial, «CLINICAL NUTRITION», 2021, 40, pp. 4585 - 4594 [articolo]Open Access

Ultimi avvisi

Al momento non sono presenti avvisi.