Foto del docente

Sabrina Albonetti

Ricercatrice confermata

Dipartimento di Scienze Mediche Veterinarie

Settore scientifico disciplinare: VET/04 ISPEZIONE DEGLI ALIMENTI DI ORIGINE ANIMALE

Pubblicazioni

FABIANA TROMBETTI; PAOLA MINARDI; ATTILIO MORDENTI; ANNA BADIANI; Ventrella Vittoria; SABRINA ALBONETTI, The Evaluation of the Effects of Dietary Vitamin E or Selenium on Lipid Oxidation in Rabbit Hamburgers: Comparing TBARS and Hexanal SPME-GC Analyses, «FOODS», 2022, 11, Article number: 1911, pp. 1 - 13 [articolo]Open Access

Silva Rubini, Sabrina Albonetti, Simonetta Menotta, Antonio Cervo, Emanuele Callegari, Monica Cangini, Sonia Dall’Ara, Erika Baldini, Silvia Vertuani, Stefano Manfredini, New Trends in the Occurrence of Yessotoxins in the Northwestern Adriatic Sea, «TOXINS», 2021, 13, pp. 634 - 648 [articolo]Open Access

Paola Minardi, Attilio Luigi Mordenti, Anna Badiani, Maurizio Pirini, Fabiana Trombetti, Sabrina Albonetti, Effect of dietary antioxidant supplementation on rabbit performance, meat quality and oxidative stability of muscles, «WORLD RABBIT SCIENCE», 2020, 28, Article number: 12273, pp. 145 - 159 [articolo]Open Access

Farabegoli F.; Nesci S.; Ventrella V.; Badiani A.; Albonetti S.; Pirini M., Season and Cooking May Alter Fatty Acids Profile of Polar Lipids from Blue-Back Fish, «LIPIDS», 2019, 54, pp. 741 - 753 [articolo]Open Access

Albonetti, Sabrina; Minardi, Paola; Trombetti, Fabiana; Savigni, Fabiana; Mordenti, Attilio Luigi; Baranzoni, Gian Marco; Trivisano, Carlo; Greco, Fedele Pasquale; Badiani, Anna, In vivo and in vitro effects of selected antioxidants on rabbit meat microbiota, «MEAT SCIENCE», 2017, 123, pp. 88 - 96 [articolo]Open Access

Moushumi Paul;Gian Marco Baranzoni;Sabrina Albonetti;Jeffrey D. Brewster, Direct, quantitative detection of Listeria monocytogenes in fresh raw whole milk by qPCR, «INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL», 2015, 41, pp. 46 - 49 [articolo]Open Access

Giacometti F.; Bonilauri P.; Albonetti S.; Amatiste S.; Arrigoni N.; Bianchi M.; Bertasi B.; Bilei S.; Bolzoni G.; Cascone G.; Comin D.; Daminelli P.; Decastelli L.; Merialdi G.; Mioni R.; Peli A.; Petruzzelli A.; Tonucci F.; Bonerba E.; Serraino A, Quantitative risk assessment of human salmonellosis and listeriosis related to the consumption of raw milk in Italy, «JOURNAL OF FOOD PROTECTION», 2015, 78, pp. 13 - 21 [articolo]

Gian Marco Baranzoni; Pina Fratamico; Fernando Rubio; Thomas Glaze; Natalie Launchi; Lori Bagi; Sabrina Albonetti, Detection and isolation of shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) O104 and other STEC serogroups of public health concern, in: Supplement A to the Journal of Food Protection ® – Volume 77, 2014, Des Moines, IOWA, International Association for Food Protection, «JOURNAL OF FOOD PROTECTION», 2014, 77, pp. 77 - 77 (atti di: IAFP 2014, Indianapolis, Indiana, 3-6 august 2014) [atti di convegno-poster]

Gian Marco Baranzoni;Pina M. Fratamico;Fernando Rubio;Thomas Glaze;Lori K. Bagi;Sabrina Albonetti, Detection and isolation of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) O104 from sprouts, «INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY», 2014, 173, pp. 99 - 104 [articolo]

Sabrina Albonetti; Gian Marco Baranzoni; Andrea Paci; Fabiana Savigni; Roberto Rosmini, Evaluation of Listeria monocytogenes growth in raw milk at refrigeration temperatures/Valutazione della crescita di Listeria monocytogenes in latte crudo a temperature di refrigerazione, «INDUSTRIE ALIMENTARI», 2014, 53, pp. 29 - 34 [articolo]

Bonfante E.; Giacometti F.; Merialdi G.; Bardasi L.; Albonetti S.; Serraino A., Microbiological characteristics of beef sausages [Caratteristiche microbiologiche di salumi prodotti con carne bovina], «INDUSTRIE ALIMENTARI», 2014, 53, pp. 19 - 22 [articolo]

Serraino A.; Bonilauri P.; Arrigoni N.; Ostanello F.; Ricchi M.; Marchetti G.; Bonfante E.; Albonetti S. ; Giacometti. F., Quantitative risk assessment of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis survival in pasteurized milk in three dairy plants in Italy. Food Control. In press, «FOOD CONTROL», 2014, 45, pp. 120 - 126 [articolo]

Sabrina Albonetti; Gian Marco Baranzoni; Emanuele Guidi; Fabiana Savigni; G. Cuoghi; Roberto Rosmini, Survival of Listeria monocytogenes in ready-to-eat frozen meat broth/Sopravvivenza di Listeria monocytogenes in brodo di carne surgelato pronto, «INDUSTRIE ALIMENTARI», 2014, LIII (53), pp. 5 - 11 [articolo]

Moushumi Paul; Gian M. Baranzoni; Sabrina Albonetti; Jeffrey D. Brewster, Development of a qPCR direct detection method for Listeria monocytogenes in milk, in: ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY., Washington, ACS, 2013, pp. 126 - 126 (atti di: 246th ACS National Meeting and Exposition, Indianapolis, Indiana, September 8-12, 2013) [atti di convegno-abstract]

Guidi E.; Lauriola A.; Piumi M.; Bartczak M. L.; Serena F.; Barontini F.; Albonetti S.; Rosmini R.; Baranzoni G., APPLICAZIONE DEI PREREQUISITI NEI PIANI DI AUTOCONTROLLO AZIENDALI TRA NORMATIVA COGENTE E VOLONTARIA - PREREQUISITE PROGRAMMES IN OWN CHECKS IN STATUTORY AND VOLUNTARY LEGISLATION, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2012, 1, pp. 67 - 70 [articolo]Open Access