Foto del docente

Federica Pasini

Ricercatrice a tempo determinato tipo a) (junior)

Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agro-Alimentari

Settore scientifico disciplinare: AGR/15 SCIENZE E TECNOLOGIE ALIMENTARI

Pubblicazioni

Pasini F.; Marzocchi S.; Ravagli C.; Cuomo F.; Messia M.C.; Marconi E.; Caboni M.F., Effect of replacing olive oil with oil blends on physicochemical and sensory properties of taralli, «INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY», 2024, 59, pp. 2697 - 2706 [articolo]Open Access

Marzocchi S., Pasini F., Caboni M.F., Enrichment of pasta in antioxidant compounds: from raw material to cooked pasta., in: FoodOmics 2024 7th International Conference, 2024, pp. 135 - 137 (atti di: THE INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOODOMICS, Cesena, 14-16 febbraio 2024) [Contributo in Atti di convegno]

Grigoletto Ilaria, Garcia Salas Patricia, Valli Enrico, Bendini Alessandra, Ferioli Federico, Pasini Federica, Sánchez Villasclaras Sebastián, García-Ruiz Roberto, Gallina Toschi Tullia, HPLC-MS/MS Phenolic Characterization of Olive Pomace Extracts Obtained Using an Innovative Mechanical Approach, «FOODS», 2024, 13, Article number: 285, pp. 1 - 17 [articolo]Open Access

Cesare Ravagli, Federica Pasini, Silvia Marzocchi, Maria Fiorenza Caboni, Low sodium cheeses lipidic characterization, a research to better understand the kinetics of cheese aging., in: FoodOmics 2024 7th International Conference, 2024, pp. 159 - 161 (atti di: THE INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOODOMICS, Cesena, 14-16 febbraio 2024) [Contributo in Atti di convegno]

Marzocchi S.,Pasini F., Santi R., Caboni M.F., The effect of production process on antioxidant compounds in enriched pasta., in: Global Summit on Food Science and Technology, 2024, pp. 1 - 1 (atti di: Global Summit on Food Science and Technology, Roma, 4-6 marzo 2024) [atti di convegno-abstract]

Federica Pasini, Silvia Marzocchi, Maria Fiorenza Caboni, Whole grain: an open issue, in: Global Summit on Food Science and Technology, 2024, pp. 1 - 2 (atti di: Global Summit on Food Science and Technology, Roma, 4-6 marzo 2024) [atti di convegno-abstract]

Silvia Marzocchi, Cesare Ravagli, Maria Fiorenza Caboni, Federica Pasini, Effect of light on the initiation of oxidation in selected vegetable oils, in: XIII CONGRESSO NAZIONALE DI CHIMICA DEGLI ALIMENTI -LIBRO DEGLI ABSTRACTS, 2023, pp. 138 - 138 (atti di: XIII CONGRESSO NAZIONALE DI CHIMICA DEGLI ALIMENTI (CHIMALI2023), Marsala, 29-31 maggio 2023) [atti di convegno-abstract]

Borgonovi, Sara Margherita; Chiarello, Elena; Pasini, Federica; Picone, Gianfranco; Marzocchi, Silvia; Capozzi, Francesco; Bordoni, Alessandra; Barbiroli, Alberto; Marti, Alessandra; Iametti, Stefania; Di Nunzio, Mattia, Effect of Sprouting on Biomolecular and Antioxidant Features of Common Buckwheat (Fagopyrum esculentum), «FOODS», 2023, 12, Article number: 2047, pp. 1 - 20 [articolo]Open Access

Bravo Bolivar, Michael Steven; Pasini, Federica; Marzocchi, Silvia; Ravagli, Cesare; Tedeschi, Paola, Future Perspective and Technological Innovation in Cheese Making Using Artichoke (Cynara scolymus) as Vegetable Rennet: A Review, «FOODS», 2023, 12, Article number: 3032, pp. 1 - 16 [articolo]Open Access

Marzocchi S.; Messia M.C.; Marconi E.; Caboni M.F.; Pasini F., Lipid Process Markers of Durum Wheat Debranning Fractions, «FOODS», 2023, 12, Article number: 3036, pp. 1 - 12 [articolo]Open Access

Silvia Marzocchi, Cesare Ravagli, Maria Fiorenza Caboni, Federica Pasini, Study of the oxidative stability of thermally stressed vegetable oils, in: XIII CONGRESSO N AZIONALE DI CHIMICA DEGLI ALIMENTI. LIBRO DEGLI A BSTRACTS, Società Chimica Italiana, 2023, pp. 137 - 137 (atti di: XIII CONGRESSO NAZIONALE DI CHIMICA DEGLI ALIMENTI, Marsala, 29-31 Maggio 2023) [Contributo in Atti di convegno]

Pasini F., Marzocchi S., Greco Miani M., Caboni M.F., The wholewheat pasta: expectation vs. reality, in: FoodOmics 2024 7th International Conference, 2023, pp. 23 - 24 (atti di: THE INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOODOMICS, Cesena, 14-16 febbraio 2024) [Contributo in Atti di convegno]

Bassolino L.; Fulvio F.; Pastore C.; Pasini F.; Gallina Toschi T.; Filippetti I.; Paris R., When Cannabis sativa L. Turns Purple: Biosynthesis and Accumulation of Anthocyanins, «ANTIOXIDANTS», 2023, 12, Article number: 1393, pp. 1 - 16 [articolo]Open Access

Šimat, Vida; Skroza, Danijela; Tabanelli, Giulia; Čagalj, Martina; Pasini, Federica; Gómez-Caravaca, Ana María; Fernández-Fernández, Carmen; Sterniša, Meta; Smole Možina, Sonja; Ozogul, Yesim; Generalić Mekinić, Ivana, Antioxidant and Antimicrobial Activity of Hydroethanolic Leaf Extracts from Six Mediterranean Olive Cultivars, «ANTIOXIDANTS», 2022, 11, Article number: 1656, pp. 1 - 13 [articolo]Open Access

Pasini, Federica; Gómez-Caravaca, Ana Maria; Blasco, Thierry; Cvejić, Jelena; Caboni, Maria Fiorenza; Verardo, Vito, Assessment of Lipid Quality in Commercial Omega-3 Supplements Sold in the French Market, «BIOMOLECULES», 2022, 12, Article number: 1361, pp. 1 - 15 [articolo]Open Access