Foto del docente

Luca Laghi

Associate Professor

Department of Agricultural and Food Sciences

Academic discipline: CHIM/06 Organic Chemistry

Short Bio

My university career has revolved from 2005 around Nuclear Magnetic Resonance (NMR), Time Domain (TD) and high-resolution (1H).

TD-NMR allows me to observe the state of water in food matrices. By water status, I mean the distribution of water in food microstructures and the interaction of water with bio-polymeric structures. Till now I have studied from this point of view meat, fish, vegetables, cheeses, doughs taken individually and sometimes mixed in more complex recipes.

I use 1H-NMR to study cellular metabolism through the metabolome, the set of small organic molecules, consumed or produced. When the metabolome of an entire food is observed, it can allow us to study the effect of a technological treatment. It is interesting to study the metabolome of a body fluid to understand what impact a food, diet, disease or interaction with the microorganisms it hosts, the so-called microbiota, have on the human or animal body. Go to the Curriculum vitae

Contacts

E-mail:
l.laghi@unibo.it
Tel:
+39 0547 338105
Fax:
+39 0547 382348

Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agro-Alimentari
Piazza Goidanich 60, Cesena - Go to map

Office hours

Orari di ricevimento fissi - A Cesena, mia sede di lavoro, dedico i minuti precedenti e successivi a ciascuna lezione al ricevimento. A Imola mi presento di solito con ore di anticipo rispetto alle lezioni, fissate nel pomeriggio, per rispondere ad ogni possibile dubbio. In realtà in questa sede pochi studenti sfruttano nei fatti questa possibilità. I risultati d'esame in generale non brillanti suggerirebbero un ben più ampio ricorso al ricevimento. 

Ricevimento su appuntamento - Gli studenti possono fare direttamente capolino nel mio studio di Cesena. In alternativa possono chiedermi via mail (l.laghi@unibo.it) di incontrarmi in qualunque occasione compatibile con i miei e loro impegni. L'incontro può essere di persona o attraverso le piattaforme virtuali messe a disposizione dall'università.

Latest news

At the moment no news are available.