Currò, Sarah; Savini, Federica; Fasolato, Luca; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Rampazzo, Giulia; Zironi, Elisa; Pagliuca, Giampiero; Gazzotti, Teresa; Prandini, Laura; Accurso, Damiano; Serraino, Andrea; Giaccone, Valerio; Giacometti, Federica, Application of near-infrared spectroscopy as at line method for the evaluation of histamine in tuna fish (Thunnus albacares), «FOOD CONTROL», 2025, 167, Article number: 110778, pp. 1 - 9 [articolo]Open Access
Savini, Federica; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; DE CESARE, Alessandra; Panseri, Sara; Giacometti, Federica; Delibato, Elisabetta; Bardasi, Lia; Taddei, Roberta; Serraino, Andrea, Behaviour of Listeria monocytogenes and Yersinia enterocolitica during beef dry-aging up to 60 days, «INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY», 2025, 429, pp. 1 - 6 [articolo]
Indio, Valentina; Gonzales-Barron, Ursula; Oliveri, Chiara; Lucchi, Alex; Valero, Antonio; Achemchem, Fouad; Manfreda, Gerardo; Savini, Federica; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra, Comparative analysis of the microbiome composition of artisanal cheeses produced in the Mediterranean area, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2024, 13, Article number: 12818, pp. 1 - 8 [articolo]Open Access
Savini, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; De Cesare, Alessandra; Fontana, Mauro; Panseri, Sara; Prandini, Laura; Serraino, Andrea; Giacometti, Federica, Effect of infrared technology on the behavior of Listeria monocytogens, Salmonella spp. and Enterobacteriaceae in homogenized raw vaccine milk: preliminary results, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2024, 13, Article number: 12379, pp. 196 - 200 [articolo]Open Access
Savini, Federica; Indio, Valentina; Panseri, Sara; Chiesa, Luca; Negri, Armando; Grassi Scalvini, Francesca; De Cesare, Alessandra; Mazzoni, Maurizio; Clavenzani, Paolo; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Terefe Mekonnen, Yitagele; Giacometti, Federica; Serraino, Andrea, Impact of dry aging on quality parameters and microbiological safety of beef, «LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE», 2024, 203, Article number: 116390, pp. 1 - 11 [articolo]Open Access
Savini, Federica; Giacometti, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; Gardini, Fausto; Barbieri, Federica; Bardasi, Lia; Ramini, Mattia; Prandini, Laura; Terrefe Mekkonnen, Yitagele; Cuomo, Sean Alberto; De Cesare, Alessandra; Serraino, Andrea, Impact of fish dry-curing on the behaviour of Listeria monocytogenes during the production of ready to eat fishery products, «LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE», 2024, 204, Article number: 116381, pp. 1 - 7 [articolo]Open Access
Yaprak Kurtsal; Giacomo Maria Rinaldi; Federica Savini; Rubina Sirri; Martin Melin; Elena Pacetti; Alessandra De Cesare; Marialetizia Fioravanti; Elena Luppi; Gerardo Manfreda; Davide Viaggi, Improving the Education and Training Policies of the Agri-Food and Forestry Sectors: Identifying New Strategies to Meet the Needs of the Sector and Farm-to-Fork Priorities, «SUSTAINABILITY», 2024, 16, Article number: 1267, pp. 1 - 20 [articolo]Open Access
Troise F., Savini F., Prandini L., Indio V., De Cesare A., Masi M., Vecchio Y., Panebianco F., Civera T., Terio V., Bonerba E., Pandiscia A., Alberghini L., Catellani P., Serraino A., Giacometti F., Maturazione del pesce: revisione della letteratura ed aspetti/considerazioni di sicurezza alimentare., in: Atti del XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti, 2024, pp. . - . (atti di: XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti, Castellammare di Stabia, Napoli, Italia, 11-13 Settembre 2024) [Contributo in Atti di convegno]
Savini, Federica; Indio, Valentina; Giacometti, Federica; Mekkonnen, Yitagele Terefe; De Cesare, Alessandra; Prandini, Laura; Marrone, Raffaele; Seguino, Alessandro; Di Paolo, Marika; Vuoso, Valeria; Tomasello, Federico; Serraino, Andrea, Microbiological safety of dry-aged meat: a critical review of data gaps and research needs to define process hygiene and safety criteria, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2024, 13, pp. 183 - 196 [articolo]Open Access
Indio, Valentina; Savini, Federica; Gardini, Fausto; Barbieri, Federica; Prandini, Laura; Mekonnen, Yitagele Terefe; Tomasello, Federico; Giacometti, Federica; Seguino, Alessandro; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra, Microbiological safety of dry-cured fish from the raw material to the end of processing, «INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY», 2024, 415, Article number: 110641, pp. 1 - 10 [articolo]Open Access
Troja, Fulvia; Indio, Valentina; Savini, Federica; Seguino, Alessandro; Serraino, Andrea; Fuschi, Alessandro; Remondini, Daniel; De Cesare, Alessandra, Monitoring and preventing foodborne outbreaks: are we missing wastewater as a key data source?, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2024, 13, Article number: 12725, pp. 1 - 6 [articolo]Open Access
Panebianco F., Civera T., Prandini L., Savini F., Indio V., Masi M., Vecchio Y., De Cesare A., Troise F., Terio V., Bonerba E., Pandiscia A., Alberghini L., Catellani P., Serraino A., Giacometti F, Politica comune della pesca e catture indesiderate: revisione normativa per una corretta gestione ed opportunità di valorizzazione di specie ittiche neglette. XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti,, in: Atti del XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti, 2024, pp. ,. - , (atti di: XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti, Castellammare di Stabia, Napoli, Italia, 11-13 Settembre 2024) [Contributo in Atti di convegno]
Danesi, Luigi; Nobile, Maria; Fontana, Mauro; Tirloni, Erica; Chiesa, Luca Maria; Savini, Federica; Villa, Roberto Edoardo; Panseri, Sara, Preliminary Investigation towards the Use of Infrared Technology for Raw Milk Treatment, «FOODS», 2024, 13, Article number: 1117, pp. 1 - 12 [articolo]Open Access
Indio, Valentina; Olivieri, Chiara; Lucchi, Alex; Savini, Federica; Gonzales-Barron, Ursula; Skandamis, Panagiotis; Achemchem, Fouad; Manfreda, Gerardo; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra, Shotgun metagenomic investigation of foodborne pathogens and antimicrobial resistance genes in artisanal fermented meat products from the Mediterranean area, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2024, 13, Article number: 12210, pp. 1 - 7 [articolo]Open Access
Mekonnen Y.T.; Savini F.; Indio V.; Seguino A.; Giacometti F.; Serraino A.; Candela M.; De Cesare A., Systematic review on microbiome-related nutritional interventions interfering with the colonization of foodborne pathogens in broiler gut to prevent contamination of poultry meat, «POULTRY SCIENCE», 2024, 103, Article number: 103607, pp. 1 - 14 [articolo]Open Access