Foto del docente

Silvana Hrelia

Professoressa ordinaria

Dipartimento di Scienze per la Qualità della Vita

Settore scientifico disciplinare: BIO/10 BIOCHIMICA

Coordinatrice del Corso di Laurea Magistrale in Nutrizione umana, benessere e salute

Pubblicazioni

Coordinamento del progetto: Beneficial effects of dietary bioactive peptides and polyphenols on cardiovascular health in humans (BACCHUS) FP7-KBBE-2012-2.2-01.

Hrelia S, Angeloni C, Barbalace MC., Agri-Food Wastes as Natural Source of Bioactive Antioxidants, «ANTIOXIDANTS», 2023, 12, Article number: 351, pp. 1 - 7 [articolo]Open Access

Ruggeri RM, Barbalace MC, Croce L, Malaguti M, Campennì A, Rotondi M, Cannavò S, Hrelia S., Autoimmune Thyroid Disorders: The Mediterranean Diet as a Protective Choice., «NUTRIENTS», 2023, 15, Article number: 3953, pp. 1 - 22 [articolo]Open Access

Marrazzo P, Mandrone M, Chiocchio I, Zambonin L, Barbalace MC, Zalambani C, Angeloni C, Malaguti M, Prata C, Poli F, Fiorentini D, Hrelia S., By-Product Extracts from Castanea sativa Counteract Hallmarks of Neuroinflammation in a Microglial Model, «ANTIOXIDANTS», 2023, 12, Article number: 808, pp. 1 - 23 [articolo]Open Access

Hrelia S, Barbalace MC, Cannavò S, Ruggeri RM, Commentary: Fish and the thyroid: A Janus Bifrons relationship caused by pollutants and the omega-3 polyunsaturated fatty acids, «FRONTIERS IN ENDOCRINOLOGY», 2023, 14, Article number: 1138245, pp. 1 - 3 [articolo]Open Access

Beghelli D, Zallocco L, Angeloni C, Bistoni O, Ronci M, Cavallucci C, Mazzoni MR, Nuccitelli A, Catalano C, Hrelia S, Lucacchini A, Giusti L., Dietary Supplementation with Boswellia serrata, Verbascum thapsus, and Curcuma longa in Show Jumping Horses: Effects on Serum Proteome, Antioxidant Status, and Anti-Inflammatory Gene Expression, «LIFE», 2023, 13, Article number: 750, pp. 1 - 19 [articolo]Open Access

Barbalace MC, Freschi M, Rinaldi I, Mazzara E, Maraldi T, Malaguti M, Prata C, Maggi F, Petrelli R, Hrelia S, Angeloni C., Identification of Anti-Neuroinflammatory Bioactive Compounds in Essential Oils and Aqueous Distillation Residues Obtained from Commercial Varieties of Cannabis sativa L., «INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES», 2023, 24, Article number: 16601, pp. 1 - 21 [articolo]Open Access

Rinaldi, Irene; Barbalace, Maria Cristina; Freschi, Michela; Malaguti, Marco; Digiacomo, Maria; Giusti, Laura; Lucacchini, Antonio; Angeloni, Cristina; Hrelia, Silvana, Investigation of the anti-inflammatory activity of oleocanthal and oleocanthalic acid in an in vitro model of neuroinflammation, in: 1° Congresso intersocietà sui prodotti vegetali per la salute: il ruolo delle piante medicinali nella medicina moderna_PROGRAMMA, 2023, pp. 158 - 158 (atti di: 1° Congresso intersocietà sui prodotti vegetali per la salute: il ruolo delle piante medicinali nella medicina moderna, Padova, 15-17 giugno 2023) [Contributo in Atti di convegno]

Barbalace Maria Cristina, Rinaldi Irene, Freschi Michela, Malaguti Marco, Digiacomo Maria, Giusti Laura, Angeloni Cristina, Hrelia Silvana, L’ossidazione dell’oleocantale in acido oleocantalico durante la conservazione dell’olio extra vergine d’oliva (EVOO) è cruciale per la perdita della sua attività anti-neuroinfiammatoria., in: Pharmanutrition and Functional Foods, 2023, pp. 78 - 78 (atti di: XIII Congresso Nazionale SINut, Bologna, 14-16 settembre 2023) [Contributo in Atti di convegno]

Angeloni C, Malaguti M, Prata C, Freschi M, Barbalace MC, Hrelia S., Mechanisms Underlying Neurodegenerative Disorders and Potential Neuroprotective Activity of Agrifood By-Products, «ANTIOXIDANTS», 2023, 12, Article number: 94, pp. 1 - 38 [articolo]Open Access

Hrelia S, Di Renzo L, Bavaresco L, Bernardi E, Malaguti M, Giacosa A., Moderate Wine Consumption and Health: A Narrative Review, «NUTRIENTS», 2023, 15, Article number: 175, pp. 1 - 25 [articolo]Open Access

Barbalace Maria Cristina, Freschi Michela, Rinaldi Irene, Mazzara Eugenia, Petrelli Riccardo, Maraldi Tullia, Malaguti Marco, Maggi Filippo, Hrelia Silvana, Angeloni Cristina, Modulation of neuroinflammation by essential oils obtained from different hemp varieties, in: 1° Congresso intersocietà sui prodotti vegetali per la salute: il ruolo delle piante medicinali nella medicina moderna_PROGRAMMA, 2023, pp. 103 - 103 (atti di: 1° Congresso intersocietà sui prodotti vegetali per la salute: il ruolo delle piante medicinali nella medicina moderna, Padova, 15-17 giugno 2023) [Contributo in Atti di convegno]

Zirilli A, Ruggeri RM, Barbalace MC, Hrelia S, Giovanella L, Campennì A, Cannavò S, Alibrandi A., The Influence of Food Regimes on Oxidative Stress: A Permutation-Based Approach Using the NPC Test, «HEALTHCARE», 2023, 11, Article number: 2263, pp. 1 - 21 [articolo]Open Access

Barbalace Maria Cristina, Freschi Michela, Rinaldi Irene, Malaguti Marco, Digiacomo Maria, Zallocco Lorenzo, Giusti Laura, Lucacchini Antonio, Angeloni Cristina, Hrelia Silvana, The oxidation of oleocanthal in oleocanthalic acid during extra virgin olive oil (EVOO) storage is crucial for the loss of its anti-neuroinflammatory activity, in: Abstract Book, 2023, pp. 133 - 133 (atti di: SIB 2023 62th SIB MEETING, Firenze, 7-9 settembre 2023) [Contributo in Atti di convegno]

Silla A, Fogacci F, Punzo A, Hrelia S, Simoni P, Caliceti C, Cicero AFG., Treatment with PCSK9 Inhibitor Evolocumab Improves Vascular Oxidative Stress and Arterial Stiffness in Hypercholesterolemic Patients with High Cardiovascular Risk, «ANTIOXIDANTS», 2023, 12, Article number: 578, pp. 1 - 14 [articolo]Open Access