Srikanthithasan, Karthika; Gariglio, Marta; Diaz Vicuna, Elena; Profiti, Margherita; Giorgino, Andrea; Fiorilla, Edoardo; Castrica, Marta; Miraglia, Dino; Dabbou, Sihem; Gasperi, Flavia; Cristina Barroeta Lajusticia, Ana; Altomonte, Iolanda; Roccatello, Rosalba; Schiavone &, Achille; Forte, Claudio, Effects of dietary processed former foodstuffs on slaughter performance and meat quality in broilers, «ITALIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCE», 2025, 24, pp. 440 - 456 [articolo]Open Access
Cattaneo, Arianna; Sezzi, Erminia; Meneguz, Marco; Rosà, Roberto; Santori, Davide; Cucci, Sofia; Roccatello, Rosalba; Grosso, Francesca; Mercandino, Stefano; Zambotto, Valeria; Aprea, Eugenio; Solovyev, Pavel; Bontempo, Luana; Trocino, Anhela; Xiccato, Gerolamo; Dabbou., Sihem, Exploring the potential of black soldier fly live larvae as a sustainable protein source for laying hens: A comprehensive study on egg quality, «POULTRY SCIENCE», 2025, 104, pp. 1 - 11 [articolo]Open Access
Roccatello, Rosalba; Tura, Matilde; Valli, Enrico; Lazzarini, Celeste; Gallina Toschi, Tullia; Bendini, Alessandra, Flavoured oils virtually paired with culinary preparations: Exploratory survey on preferences and willingness to try and buy, «INTERNATIONAL JOURNAL OF GASTRONOMY AND FOOD SCIENCE», 2025, 40, Article number: 101155, pp. 1 - 11 [articolo]Open Access
Roccatello, Rosalba; Tura, Matilde; Bensmail, Erica; Macchiavelli, Elia; Valli, Enrico; Gallina Toschi, Tullia; Bendini, Alessandra, The scent of innovation: VOCs profiling of fusilli formulated with nonconventional flours, in: XIV CONGRESSO NAZIONALE DI CHIMICA DEGLI ALIMENTI - Book of Abstract, 2025, pp. 165 - 165 (atti di: XIV CONGRESSO NAZIONALE DI CHIMICA DEGLI ALIMENTI, Milano, 9 - 11 luglio 2025) [atti di convegno-abstract]
Srikanthithasan, Karthika; Castrica, Marta; Gariglio, Marta; Diaz Vicuna, Elena; Fiorilla, Edoardo; Giorgino, Andrea; Roccatello, Rosalba; Dabbou, Sihem; Gasperi, Flavia; Schiavone, Achille; Forte, Claudio, Commercially Processed Bakery By-Products in Broiler Diets: Impact on Performance and Meat Sensory Attributes, in: RETASTE: Rethink Food Resources, Losses, and Waste, Heraklion, Hellenic Mediterranean University, School of Agriculture, Department of Agriculture, 2024, pp. 283 - 284 (atti di: RETASTE: Rethink Food Resources, Losses, and Waste, Herakleion (Grecia), 25-27 Settembre 2024) [atti di convegno-abstract]
Roccatello, Rosalba; Tura, Matilde; Aprea, Eugenio; Dabbou, Sihem; Soglia, Francesca; Sirri, Federico; GALLINA TOSCHI, Tullia, Consumers’ perception and liking of breast fillets from broiler chickens fed diets including dehydrated microalgae (Arthrospira spp.) and Black soldier fly (Hermetia illucens), «FUTURE FOODS», 2024, 10, Article number: 100520, pp. 1 - 11 [articolo]Open Access
Roccatello, Rosalba; Tura, Matilde; Aprea, Eugenio; Dabbou, Sihem; Soglia, Francesca; Sirri, Federico; GALLINA TOSCHI, Tullia, Fonti proteiche alternative come ingredienti di mangimi sostenibili: percezione e gradimento dei consumatori verso petti di pollo provenienti da animali alimentati con microalghe disidratate o larve di mosca soldato nera, in: Abstract del VIII Convegno Nazionale SISS, Firenze, Società Italiana di Scienze Sensoriali, 2024, pp. 43 - 43 (atti di: VIII Convegno Nazionale SISS, Alghero (SS), 22-24 Maggio 2024) [atti di convegno-abstract]Open Access
Cattaneo Arianna, Sezzi Erminia, Meneguz Marco, Rosà Roberto, Santori Davide, Cucci Sofia, Solovyev Pavel, Bontempo Luana, Grosso Francesca, Mercandino Stefano, Roccatello Rosalba, Zambotto Valeria, Trocino Angela, Xiccato Gerolamo, Dabbou Sihem., Live Black soldier fly larvae as dietary supplementation for laying hens: towards sustainability for high-quality eggs, in: Insects to Feed the World - Singapore 19-22 June 2024, Leiden, Wageningen Academic Publishers, «JOURNAL OF INSECTS AS FOOD AND FEED», 2024, 10, pp. 156 - 156 (atti di: Insects to feed the world, Singapore, 19-22 Giugno 2024) [atti di convegno-abstract]Open Access
Tura, Matilde; Roccatello, Rosalba; Lazzarini, Celeste; Valli, Enrico; Bendini, Alessandra; GALLINA TOSCHI, Tullia, Oli aromatizzati abbinati a preparazioni gastronomiche: studio esplorativo sulle preferenze e la disponibilità di soggetti italiani a provare ed acquistare, in: Abstract del VIII Convegno Nazionale SISS, Firenze, Società Italiana di Scienze Sensoriali, 2024, pp. 37 - 37 (atti di: VIII Convegno Nazionale SISS, Alghero (SS), 22-24 Maggio 2024) [atti di convegno-abstract]Open Access
Roccatello, Rosalba; Cerroni, Simone; Dabbou, Sihem, Sustainability of insect-based feed and consumer willingness to pay for novel food: A stated preference study, «FUTURE FOODS», 2024, 9, Article number: 100336, pp. 1 - 14 [articolo]Open Access
Bendini, Alessandra; Roccatello, Rosalba; Tura, Matilde; Valli, Enrico; Athanassiou, Christos; Rumbos, Christos; GALLINA TOSCHI, Tullia, Valutazione sensoriale e strumentale di prodotti da forno formulati con fonti proteiche alternative, in: Abstract del VIII Convegno Nazionale SISS, Firenze, Società Italiana di Scienze Sensoriali, 2024, pp. 51 - 51 (atti di: VIII Convegno Nazionale SISS, Alghero (SS), 22-24 Maggio 2024) [atti di convegno-abstract]Open Access
Tura, M; Roccatello, R; Dabbou, S; Aprea, E; Soglia, F; Sirri, F; Gallina Toschi, T, Consumers’ sensory perception and liking of breast fillets from broiler chickens fed diets including dehydrated microalgae (Arthrospira spp.) and Black soldier fly (Hermetia illucens) meals in partial substitution of soybean, in: 15th Pangborn Sensory Science Symposium, 2023(atti di: 15th Pangborn Sensory Science Symposium, Nantes, France, 20-24 August 2023) [atti di convegno-poster]
Arianna Cattaneo; Erminia Sezzi; Marco Meneguz; Davide Santori; Sofia Cucci; Rosalba Roccatello; Sihem Dabbou, Innovative laying hens feed: Black Solder Fly live larvae supplementation. Effects on production performance, plumage status, and egg quality, in: 23nd European Symposium on Poultry Nutrition (ESPN), 2023(atti di: 23 European Symposium on Poultry Nutrition (ESPN), Rimini (IT), 21-24 June) [atti di convegno-poster]
Roccatello, Rosalba; Endrizzi, Isabella; Aprea, Eugenio; Dabbou, Sihem, Insect-based feed in aquaculture: A consumer attitudes study, «AQUACULTURE», 2023, 582, Article number: 740512, pp. 1 - 13 [articolo]Open Access
Srikanthithasan, K; Dabbou, S; Roccatello, R; Gasperi, F; Gariglio, M; Fiorilla, E; Diaz Vicuna, E; Giorgino, A; Castrica, M; Miraglia, D; Schiavone, A; Forte, C, Meat quality and sensory attributes of meat produced from broilers fed different inclusions percentages of processed former foodstuff based on bakery by-products, in: 69th International Congress of Meat Science and Technology, 2023(atti di: ICoMST, Padova, Italy, 20-25 Agosto) [atti di convegno-poster]