Foto del docente

Laura Prandini

PhD Student

Department of Veterinary Medical Sciences

Teaching tutor

Department of Veterinary Medical Sciences

Academic discipline: VET/04 Inspection of Foods of Animal Origin

Publications

Currò, Sarah; Savini, Federica; Fasolato, Luca; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Rampazzo, Giulia; Zironi, Elisa; Pagliuca, Giampiero; Gazzotti, Teresa; Prandini, Laura; Accurso, Damiano; Serraino, Andrea; Giaccone, Valerio; Giacometti, Federica, Application of near-infrared spectroscopy as at line method for the evaluation of histamine in tuna fish (Thunnus albacares), «FOOD CONTROL», 2025, 167, Article number: 110778 , pp. 1 - 9 [Scientific article]Open Access

Liuzzo, G.; Savini, F.; Prandini, L.; Padovani, A.; Benedetti, S.; Granitto, G.; Serraino, A., Autocontrollo e controllo ufficiale nel processo di produzione della carne frollata a secco nella normativa unionale, in: Vol. 14 No. s1 (2025): XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), 2025, pp. 1 - 1 (atti di: XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), Parma, 10-12 settembre 2025) [Contribution to conference proceedings]

Savini, Federica; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; DE CESARE, Alessandra; Panseri, Sara; Giacometti, Federica; Delibato, Elisabetta; Bardasi, Lia; Taddei, Roberta; Serraino, Andrea, Behaviour of Listeria monocytogenes and Yersinia enterocolitica during beef dry-aging up to 60 days, «INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY», 2025, 429, pp. 1 - 6 [Scientific article]

Prandini, L.; Fiorentini, L.; Siclari, C. R.; Parigi, M.; Giacometti, F.; Polizzi, G.; Zanato, E.; Seguino, A.; Indio, V.; De Cesare, A.; Serraino, A.; Savini, F., Valutazione della resistenza ai carbapenemi di Escherichia coli commensali isolati da carcasse e contenuto cecale di coniglio, in: Vol. 14 No. s1 (2025): XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), 2025, pp. 1 - 1 (atti di: Vol. 14 No. s1 (2025): XXXIV National Conference of the Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), Parma, 10-12 settembre 2025) [Contribution to conference proceedings]

Savini, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; De Cesare, Alessandra; Fontana, Mauro; Panseri, Sara; Prandini, Laura; Serraino, Andrea; Giacometti, Federica, Effect of infrared technology on the behavior of Listeria monocytogens, Salmonella spp. and Enterobacteriaceae in homogenized raw vaccine milk: preliminary results, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2024, 13, Article number: 12379 , pp. 196 - 200 [Scientific article]Open Access

Tomasello, Federico; Prandini, Laura; Savini, Federica; Giacometti, Federica; Indio, Valentina; Troja, Fulvia; Mekonnen, YITAGELE TEREFE; Valero Díaz, Antonio; DE CESARE, Alessandra; Serraino, Andrea, Ensuring safety in dry-cured fish products: describing the behaviour of Listeria monocytogenes in artisanal ready to eat salmon, swordfish and tuna, in: Food micro 2024 Technological evolution and revolution in food microbiology - Abstract book, 2024(atti di: 28th International ICFMH Conference, Burgos (Spain), July, 8-11, 2024) [Poster]

Savini, Federica; Indio, Valentina; Panseri, Sara; Chiesa, Luca; Negri, Armando; Grassi Scalvini, Francesca; De Cesare, Alessandra; Mazzoni, Maurizio; Clavenzani, Paolo; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Terefe Mekonnen, Yitagele; Giacometti, Federica; Serraino, Andrea, Impact of dry aging on quality parameters and microbiological safety of beef, «LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE», 2024, 203, Article number: 116390 , pp. 1 - 11 [Scientific article]Open Access

Savini, Federica; Giacometti, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; Gardini, Fausto; Barbieri, Federica; Bardasi, Lia; Ramini, Mattia; Prandini, Laura; Terrefe Mekkonnen, Yitagele; Cuomo, Sean Alberto; De Cesare, Alessandra; Serraino, Andrea, Impact of fish dry-curing on the behaviour of Listeria monocytogenes during the production of ready to eat fishery products, «LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE», 2024, 204, Article number: 116381 , pp. 1 - 7 [Scientific article]Open Access

Diolaiti, Aurora; Marrone, Raffaele; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Savini, Federica, Impiego di nuove tecnologie per la frollatura dei prodotti della pesca: questionario sullo stato dell'arte nell'attività di ristorazione, in: Il veterinario igienista e le nuove frontiere professionali - Book of Abstracts, 2024(atti di: XXXIII Congresso Nazionale AIVI, Castellammare di Stabia, 11-13 settembre 2024) [Poster]

Garofolo, Giuliano; Felicioni, Eugenio; Romualdi, Teresa; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Savini, Federica; Giacometti, Federica, MALDI-TOF and machine learning: preliminary results of Campylobacter jejuni sub-typing, in: EAVLD 2024 - 7th Congress of the European Association of Veterinary Laboratory Diagnosticians - Book Abstract, 2024, pp. 42 - 42 (atti di: EALVD 2024 - 7th Congress of the European Association of Veterinary Laboratory Diagnosticians, Padua, 21-23 ottobre 2024) [Contribution to conference proceedings]

Troise F., Savini F., Prandini L., Indio V., De Cesare A., Masi M., Vecchio Y., Panebianco F., Civera T., Terio V., Bonerba E., Pandiscia A., Alberghini L., Catellani P., Serraino A., Giacometti F., Maturazione del pesce: revisione della letteratura ed aspetti/considerazioni di sicurezza alimentare., in: Atti del XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti, 2024, pp. . - . (atti di: XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti, Castellammare di Stabia, Napoli, Italia, 11-13 Settembre 2024) [Contribution to conference proceedings]

Savini, Federica; Indio, Valentina; Giacometti, Federica; Mekkonnen, Yitagele Terefe; De Cesare, Alessandra; Prandini, Laura; Marrone, Raffaele; Seguino, Alessandro; Di Paolo, Marika; Vuoso, Valeria; Tomasello, Federico; Serraino, Andrea, Microbiological safety of dry-aged meat: a critical review of data gaps and research needs to define process hygiene and safety criteria, «ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY», 2024, 13, pp. 183 - 196 [Scientific article]Open Access

Indio, Valentina; Savini, Federica; Gardini, Fausto; Barbieri, Federica; Prandini, Laura; Mekonnen, Yitagele Terefe; Tomasello, Federico; Giacometti, Federica; Seguino, Alessandro; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra, Microbiological safety of dry-cured fish from the raw material to the end of processing, «INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY», 2024, 415, Article number: 110641 , pp. 1 - 10 [Scientific article]Open Access

Savini, Federica; Mazzoni, Maurizio; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Giacometti, Federica; Seguino, Alessandro; DE CESARE, Alessandra; Serraino, Andrea, Modifiche istologiche della carne frollata a secco, in: Il veterinario igienista e le nuove frontiere professionali - Book of abstracts, 2024(atti di: XXXIII Congresso Nazionale AIVI, Castellammare di Stabia, 11-13 settembre 2024) [Poster]

Panebianco F., Civera T., Prandini L., Savini F., Indio V., Masi M., Vecchio Y., De Cesare A., Troise F., Terio V., Bonerba E., Pandiscia A., Alberghini L., Catellani P., Serraino A., Giacometti F, Politica comune della pesca e catture indesiderate: revisione normativa per una corretta gestione ed opportunità di valorizzazione di specie ittiche neglette. XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti,, in: Atti del XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti, 2024, pp. ,. - , (atti di: XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti, Castellammare di Stabia, Napoli, Italia, 11-13 Settembre 2024) [Contribution to conference proceedings]

Latest news

At the moment no news are available.