Foto del docente

Alberto Palmonari

Professore associato

Dipartimento di Scienze Mediche Veterinarie

Settore scientifico disciplinare: AGR/18 NUTRIZIONE E ALIMENTAZIONE ANIMALE

Pubblicazioni

vai alle Pubblicazioni

Pubblicazioni antecedenti il 2004

Produzione scientifica (al 13 Ottobre 2021)

Su rivista internazionale: 36

Di cui: 28 Q1 (fonte: SCImago)

8 Q2 (fonte: SCImago)

Citazioni: 382 (fonte: Scopus)

H- Index: 10 (fonte: Scopus)

Atti di Convegno: 34

di cui 29 convegni internazionali

5 convegni nazionali

di cui presentazioni orali: 11 a convegni internazionali (3 Stati Uniti / Canada)

3 a convegni nazionali

Su rivista divulgativa: 14

Comunicazioni a convegni nazionali

COMPARISON BETWEEN TWO DIFFERENT METHODS TO ESTABLISH THE DEGRADABILITY OF NDF: TILLEY AND TERRY AND ANKOM DAISY SYSTEM. 2007.

Palmonari A., I. Fusaro, N. Brogna, M. Giammarco, G. Biagi.

LXI Congresso SISVET, Salsomaggiore Terme. Oral Presentation.

EVALUATION OF DIGESTIBILITY OF NEUTRAL DETERGENT FIBER: COMPARISON BETWEEN LABS. 2007. Fusaro I., A. Palmonari, E.Raffrenato, A. Gramenzi, M.E. Van Amburgh, C.J. Sniffen, A. Formigoni.

LXI Congresso SISVET, Salsomaggiore Terme. Oral Presentation.

VALUTAZIONE QUALITATIVA DEGLI INSILATI DI MAIS PROVENIENTE DA DIVERSE AREE ITALIANE. 2008.

Fusaro I., A. Palmonari, P. Pezzi, Gramenzi A., Manetta AC., Formigoni A.

LXII Congresso SISVET, San Benedetto del Tronto.

LA QUALITA’ DELLA MEDICA CAMBIA IN RELAZIONE ALL’INTERVALLO DI SFALCIO. 2008.

Formigoni A., A. Palmonari, N. Brogna, M. Fustini, G. Biagi, I. Fusaro.

Atti XL Congr Nazionale Buiatria, 22-24 Maggio Castel San Pietro Terme (BO) 41-45, vol 3, n 3.

OTTIMIZZAZIONE DELL’UTILIZZO DI FORAGGI E SOTTOPRODOTTI NEI BIODIGESTORI. 2012.

Palmonari A., A. Formigoni.

“Biogas e Sottoprodotti”, Viterbo. Oral Presentation.

Comunicazioni a convegni internazionali

EFFECTS OF IRRIGATION SYSTEM AND LEVEL OF WATER ON CORN SILAGE HYBRID NDF DIGESTIBILITY IN NORTHERN ITALY. 2007.

Raffrenato E., A. Formigoni, I. Fusaro, N. Brogna, A. Palmonari, M.E. Van Amburgh, C.J. Sniffen.

Joint Annual Meeting. American Dairy Science Association-Canadian Society of Animal Science-American Society of Animal Science. 2007 Joint Annual Meeting. San Antonio, Texas; 8-12 July 2007. Poster.

Plant maturity and genetic influences on in vitro NDF digestibility of alfalfa. 2008.

Palmonari A., N. Brogna, G. Rossi, I. Fusaro, G. Biagi, A. Formigoni.

Joint Annual Meeting. American Dairy Science Association-Canadian Society of Animal Science-American Society of Animal Science. Indianapolis. Oral Presentation.

EFFECTS OF GENETIC AND WATER MANAGEMENT ON CORN PLANTS NDF DIGESTIBILITY. 2008

Fusaro I., N. Brogna, A. Palmonari, G. Biagi, C.J. Sniffen, A. Formigoni.

Joint Annual Meeting. American Dairy Science Association-Canadian Society of Animal Science-American Society of Animal Science. Indianapolis. Poster.

PH DYNAMICS AND BACTERIAL COMMUNITY COMPOSITION IN THE RUMEN OF LACTATING DAIRY COWS. 2009.

Palmonari A., D.M. Stevenson, D.R. Mertens, C.W. Cruywagen, P.J. Weimer.

ADSA ASAS Meeting Proceedings, JULY 12-16 2009 Montreal CANADA. Oral Presentation.

Influence of maturity on leaves fiber and protein fractions of different alfalfa varieties. 2010.

Palmonari A., M. Fustini, G. Canestrari, G. Biagi, A. Formigoni.

ADSA ASAS Meeting Proceedings 2010, July 11-16, Denver CO. J. Anim. Sci. Vol. 88, E-Suppl. 2/J. Dairy Sci. Vol. 93, E-Suppl. 1/Poult. Sci. Vol. 89, E-Suppl. 1. Poster.

CHEWING AND RUMINATING WITH VARIOUS FORAGE QUALITIES IN NON-LACTATING DAIRY COWS. 2010.

Fustini M., A. Palmonari, A. J. Heinrichs, A. Formigoni.

ADSA ASAS Meeting Proceedings 2010, July 11-16, Denver CO. J. Anim. Sci. Vol. 88, E-Suppl. 2/J. Dairy Sci. Vol. 93, E-Suppl. 1/Poult. Sci. Vol. 89, E-Suppl. 1. Poster.

BALANCING CARBOHYDRATE IN RATIONS WITHOUT SILAGES FOR DAIRY COWS. 2010.

Fustini M., A. Palmonari, G. Canestrari, A. Formigoni.

EAAP, ISEP Meeting Proceeding, Parma 6 – 11 Settembre 2010. Poster.

Chemical and nutritional composition of alfalfa at different stages of maturity. 2011.

Palmonari A., G. Canestrari, N. Panciroli, M. Fustini, A.Formigoni.

Proceeding of the ASPA 19th Congress, Cremona. Oral Presentation.

EFFECT OF FEEDING VITAMINS AND TRACE MINERALS TO DAIRY COWS AFTER LONG TERM NON SUPPLEMENTATION OF THESE NUTRIENTS. 2013.

Fustini M., G. Biagi, G. Canestrari, A. Palmonari, C. Pinna, A. Formigoni.

In: Book of Abstracts of the 20th ASPA Congress. Bologna, June 11-13 2013, PAGE Press, vol. 12 (Suppl. 1), p. 11. Poster.

EVALUATION OF THE NEUTRAL DETERGENT FIBER INDIGESTIBLE FRACTION IN FORAGES. 2013.

Palmonari A., M. Fustini, G. Canestrari, E. Grilli, A. Formigoni.

Proceeding of the ASPA 20th Congress, Bologna, June 11-13 PAGE Press, vol. 12 (Suppl. 1), p. 17-17. Oral Presentation.

IN SITU EVALUATION OF NDF DIGESTION IN A LARGE SCALE BIOGAS POWER PLANT. 2013.

Palmonari A., M. Fustini, G. Canestrari, N. Panciroli, A. Formigoni

Proceeding of ADSA Meeting 2013, July 8-12, Indianapolis, Indiana. J.Anim. Science vol.91. E-Suppl. 2/J. Dairy Sci. Vol.96, E-Suppl 1. Oral Presentation.

NEW INSIGHTS INTO ALFALFA FORAGE QUALITY THROUGH THE RESEARCH PROJECT QUAL&MEDICA. 2013.

Paolini M., V. Nanni, P. Annicchiarico, L. Pecetti, A. Formigoni, A. Palmonari, G. Canestrari, M. Ligabue, F. Ruozzi, A. Immovilli, A. Innocenti.

30th EUCARPIA FODDER CROPS AND AMENITY GRASSES Fodder Crops and Amenity Grasses Section Meeting 2th, Vrnjačka Banja, Serbia, 16th May 2013. Poster.

EFFECT OF ALFALFA HAY DIGESTIBILITY AND INCLUSION RATE IN LACTATING DAIRY COWS DIETS ON FEED INTAKE, DIGESTIBILITY, RUMINAL PH AND PRODUCTIVE PERFORMANCE. 2015.

Fustini M., A. Palmonari, G. Canestrari, N. Negri, A. Formigoni.

Ital. J. Anim. Sci. 14:47. Poster.

EVALUATION OF INOCULANTS ADDITION ON CORN SILAGE NUTRITIONAL VALUE. 2015.

Palmonari A., M. Fustini, G. Canestrari, A. Gallo, A. Lotto, A. Formigoni.

Ital J. Anim. Sci. 14:48. Oral Presentation.

COMPLETE DIET IN PELLET FOR RUMINANTS NUTRITION. 2015.

Bonfante E., M. Fustini, N. Negri, A. Palmonari, G. Canestrari, A. Formigoni.

Ital. J. Anim. Sci. 14:79. Poster.

EFFECTS OF REPLACING FLAKED CORN WITH SORGHUM MEAL AS THE MAIN ENERGY SOURCE IN LACTATING DAIRY COWS DIETS. 2015.

M. Fustini, A. Palmonari, G. Canestrari, E. Grilli, A. Formigoni.

Ital. J. Anim. Sci. 14:155. Poster.

EFFECTS OF REPLACING FLAKED CORN WITH SORGHUM MEAL AS THE MAIN ENERGY SOURCE IN LACTATING DAIRY COWS DIETS. 2015.

M. Fustini, A. Palmonari, G. Canestrari, E. Grilli, A. Formigoni.

Ital. J. Anim. Sci. 14:155. Poster.

HEALTH, MILK YIELD AND QUALITY FOR PARMIGIANO REGGIANO CHEESE EVALUATED IN COWS FED OMNIGEN-AF® FROM DRY-OFF TO 150 DAYS IN MILK. 2015.

Mammi L., M. Fustini, E. Bonfante, A. Palmonari, G. Canestrari, A. Formigoni.

Proceeding of ADSA – ASAS Meeting 2015, Orlando (FL). J. Dairy Sci. Vol. 98, Suppl. 2. Poster.

FECAL SAMPLES TIME-POINTS TO ESTIMATE UNDF240 EXCRETION IN DAIRY COW. 2017.

Bonfante E., A. Palmonari, D. Cavallini, L. Mammi, G. Canestrari, M. Fustini, A. Formigoni.

XXII Convegno ASPA, 13-16 Giugno, Perugia (IT). Poster.

EFFECT OF THE PRESENCE/ABSENCE OF LONG HAY AND THE ADMINISTRATION OF AD LIBITUM OR RESTRICTED TMR. 2017

D. Cavallini, M. Fustini, A. Palmonari, A. Formigoni.

XXII Convegno ASPA, 13-16 Giugno, Perugia (IT). Poster.

PRECISION FEEDING STRATEGIES IN DAIRY COWS: TMR AND AUTO FEEDER USE. 2017.

D'incà L, Bonfante E., Cavallini D., Palmonari A., Fustini M., Mammi L.M.E., Formigoni A. 8th Nordic Feed Science Conference, Upsala, Sweden, 13-14 Giugno 2017, pp. 151-157. Oral

CHARACTERIZATION OF MOLASSES COMPOSITION. 2018

Palmonari A., G. Canestrari, L. M. E. Mammi, D. Cavallini, L. Fernandes, P. Holder, L. Fagioli, and A. Formigoni. Proceedings of 2018 European Association of Animal Production (EAAP) Annual Meeting. Poster

NEW APPROACH TO PROPERLY CHARACTERIZE MOLASSES COMPOSITION. 2018

Palmonari A., L. M. E. Mammi, D. Cavallini, C. J. Sniffen, L. Fernandes, P. Holder, and A. Formigoni. Proceedings of 2018 American Dairy Science Association (ADSA) Annual Meeting. Poster

EFFECT OF DIFFERENT RAPIDLY FERMENTABLE CARBOHYDRATES SOURCES ADDITION ON IN VITRO NEUTRAL DETERGENT FIBRE DIGESTIBILITY. 2019

Palmonari A., L. M. E. Mammi, L. Fernandes, P. Holder, and A. Formigoni. Proceedings of 2019 British Society of Animal Production Annual Meeting. Poster

RUMINATION PATTERNS IN DAIRY COWS FED HIGH CONCENTRATE RATION. 2019. Damiano Cavallini, Ludovica Mammi, Giorgia Canestrari, Attilio Mordenti, Alex Pape, Michael Miller, Rick Grant, Palmonari A.. ASPA, 23rd Congress Book of Abstracts, Italian Journal of Animal Science.

EFFECTS OF SUGARS ON IN VITRO RUMEN MICROBIAL ECOSYSTEM. 2019. Palmonari A., Silvia Turroni, Elisa Giaretta, Giorgia Canestrari, Andrea Formigoni. ASPA, 23rd Congress Book of Abstracts, Italian Journal of Animal Science. Oral

NUTRITIONAL AND ENVIRONMENTAL STRESSORS IN DAIRY COWS INFLAMMATORY MARKERS. 2019. Cavallini D., Mammi L.M.E., Giaretta E., Palmonari A., Ghiaccio F., Canestrari G., Mordenti A., Valle E., Formigoni A. Congress of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition.

EFFECTS OF A NUTRITIONAL AND HANDLING STRESS CHALLENGE IN PARMIGIANO REGGIANO LACTATING DAIRY COWS. 2019. -D. Cavallini, L. M. E. Mammi, A. Palmonari, R. Garcia, J. D. Chapman, D. J. McLean. American Dairy Science Association Annual Meeting.

PARTIAL REPLACEMENT OF STARCH AND PROTEIN SOURCES IN DAIRY COWS RATIONS WITH SUSTAINABLE FEEDS: EFFECTS ON MILK PRODUCTION, RUMEN HEALTH AND DIGESTIBILITY OF FIBER. 2019. Mammi L.M.E., Cavallini D., Palmonari A., Giaretta E., Canestrari G., Massa V., Formigoni A

American Dairy Science Association Annual Meeting.


Pubblicazioni in riviste internazionali:

PH DYNAMICS AND BACTERIAL COMMUNITY COMPOSITION IN THE RUMEN OF LACTATING DAIRY COWS. 2010.

A.Palmonari, D.M. Stevenson, D.R. Mertens, C.W. Cruywagen, P.J. Weimer. J Dairy Sci. 93 (1): 279-287.

ALIMENTAZIONE DELLE BOVINE, PRODUZIONE E COMPOSIZIONE DEL GRASSO NEL LATTE. 2010.

Formigoni A., N. Brogna, A.Palmonari, N. Panciroli, M. Fustini.

Progress in Nutrition. 2:172- 182.

FORAGGI E QUALITA’ DEL LATTE DESTINATO ALLA TRASFORMAZIONE IN PARMIGIANO REGGIANO 2010.

Formigoni A., A.Palmonari, N. Brogna, M. Nocetti, P. Vecchia, M. Pecorari.

Scienze e Tecniche Lattiero Casearie. 61:119 – 137.

CHEWING AND RUMINATING WITH VARIOUS FORAGE QUALITIES IN NONLACTATING DAIRY COWS. 2011. Fustini M., A. Palmonari., E. Bucchi, A. J. Heinrichs, A. Formigoni.

Professional Animal Scientist. 27:352-356.

DEVELOPEMENT OF A FEED ADDITIVE TO REDUCE CECAL CAMPYLOBACTER JEJUNI IN BROILERS AT SLAUGHTER AGE: FROM IN VITRO TO IN VIVO, A PROOF OF CONCEPT. 2013.

Grilli E., R. Vitari, C. Domeneghini, A. Palmonari, G. Tosi, P. Fantinati, P. Massi, A. Piva.

Journal of Applied Microbiology, vol. 114; p. 308-317, ISSN: 1365-2672.

INFLUENCE OF MATURITY ON ALFALFA HAY NUTRITIONAL FRACTIONS AND INDIGESTIBLE FIBER. 2014.

Palmonari A., M. Fustini, G. Canestrari, E. Grilli, A. Formigoni.

Journal of Dairy Science. 97:7729–7734.

RESPONSE ON YIELD AND NUTRITIVE VALUE OF TWO COMMERCIAL MAIZE HYBRIDS AS A CONSEQUENCE OF A WATER IRRIGATION REDUCTION. 2014.

Gallo A., G. Giuberti, F. Masoero, A. Palmonari, L. Fiorentini, M. Moschini.

Italian Journal of Animal Science. vol.13:594-599.

MODIS TIME SERIES CONTRIBUTION FOR THE ESTIMATION OF NUTRITIONAL PROPERTIES OF ALPINE GRASSLAND. 2016.

Ranghetti L., B. Bassano, G. Bogliani, A. Palmonari, A. Formigoni, Achaz von Hardenberg.

European Journal of Remote Sensing. 49:691-718.

ESTIMATION OF THE INDIGESTIBLE FIBER IN DIFFERENT FORAGE TYPES. 2016.

Palmonari A., A. Gallo, M. Fustini, G. Canestrari, F. Masoero, C.J. Sniffen, A. Formigoni.

Journal of Animal Science. 94:248–254.

EFFECTS OF PLANT ARCHITECTURE AND DROUGHT STRESS LEVEL ON LUCERNE FORAGE QUALITY. 2016.

Pecetti L., P. Annichiarico, C. Scotti, M. Paolini, V. Nanni, A. Palmonari.

Grass and Forage Science. 74:322-331.

EFFECTS OF A COMPLETELY PELLETED DIET ON GROWING PERFORMANCE OF HOLSTEIN HEIFERS. 2016.

Bonfante E., A. Palmonari, L. Mammi, G. Canestrari, M. Fustini, A. Formigoni.

Journal of Dairy Science. 99: 9724-9731.

USING SINGLE OR MULTIPLE LIQUOR – DONOR COWS FOR IN VITRO aNDFom DIGESTIBILITY. 2016.

Palmonari A., G. Canestrari, E. Bonfante, M. Fustini, L. Mammi, A. Formigoni.

Journal of Dairy Science. 99:9754-9758.

FARM CHARACTERISTICS AND TOTAL MIXED RATION PARTICLE SIZE ISSUES ON PARMIGIANO REGGIANO FARMS IN NORTHERN ITALY. 2016.

Fustini M., A. J. Heinrichs, A. Palmonari, A. Formigoni.

Professional Animal Scientist. 32:869-873.

TECHNICAL NOTE: IN VITRO DIGESTIBILITY OF AMYLASE-TRATED, ASH-CORRECTED NEUTRAL DETERGENT FIBER, WITH ADDITION OF SODIUD SULFITE AT 240 HOURS WITH OR WITHOUT RUMEN FLUID REINOCULATION. 2017.

A. Palmonari, G. Canestrari, E. Bonfante, M. Fustini, L. Mammi, A. Formigoni.

Journal of Dairy Science. 100:1200-1202.

GENOME-WIDE ASSOCIATION MAPPING AND GENOMIC SELECTION FOR ALFALFA (MEDICAGO SATIVA) FORAGE QUALITY TRAITS. 2017.

Biazzi, E., N. Nazzicari, L. Pecetti, E.C. Brummer, A. Palmonari, A. Tava, P. Annicchiarico,

PLoS ONE 12:e0169234.

EFFECT OF UNDIGESTED NEUTRAL DETERGENT FIBER CONTENT OF ALFALFA HAY ON LACTATING DAIRY COWS: FEEDING BEHAVIOR, FIBER DIGESTIBILITY, AND LACTATION PERFORMANCE. 2017.

Fustini, M., A. Palmonari, G. Canestrari, E. Bonfante, L. Mammi, M.T. Pacchioli, C.J. Sniffen, R.J. Grant, K.W. Cotanch, A. Formigoni.

Journal of Dairy Science. 100:4475-4483.

EFFECT OF A SINGLE INJECTION OF FLUMIXIN MEGLUMINE OR CARPROFEN AT PARTURITION ON DAIRY CATTLE PRODUCTIVE PERFORMANCE, HEALTH STATUS AND FERTILITY. 2018.

M. Giammarco, I. Fusaro, G. Vignola, A. Gramenzi, M. Fustini, A. Palmonari, A. Formigoni.

J. Anim. Prod. Science. 58(2):322-331.

NEAR INFRARED REFLECTANCE SPECTROSCOPY TO PREDICT FECAL INDIGESTIBLE NDF IN DAIRY COWS. 2018.

Brogna N., A. Palmonari, G. Canestrari, L. Mammi, A. Dal Prà, A. Formigoni.

Journal of Dairy Science. 101:1234-1239.

IMMUNOMODULANT COMPLEMENTARY FEED SUPPLEMENT TO SUPPORT DAIRY COWS HEALTH AND MILK QUALITY EVALUATED IN PARMIGIANO REGGIANO CHEESE PRODUCTION. 2018.

Mammi L., A. Palmonari, M. Fustini, D. Cavallini, G. Canestrari, J. D. Chapman, D.J. McLean, A. Formigoni.

Animal Feed Science & Technology. 242:21-30. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2018.05.011

ASSESSMENT OF MUSCLE LONGISSIMUS THORACIS ET LUMBORUM MARBLING BY IMAGE ANALYSIS AND RELATIONSHIPS BETWEEN MEAT QUALITY PARAMETERS. 2018. Giaretta E., Mordenti, A.L., Canestrari, G., Brogna, N., Palmonari, A., Formigoni, A. PLoS ONE e0202535.

DOES THE DRY COW TREATMENT WITH MONENSIN CONTROLLED RELEASE CAPSULE AFFECT PARMIGIANO REGGIANO CHEESE PRODUCTION? 2018.

Mammi, L., Grazia L., Palmonari A., Canestrari G., Mordenti A, Vecchi M, Archilei F, Formigoni A. Journal of Dairy Science. 101(10):8847-8859.

EFFECTS OF AD LIBITUM OR RESTRICTED ACCESS TO TOTAL MIXED RATION WITH SUPPLEMENTAL LONG HAY ON PRODUCTION, INTAKE, AND RUMINATION. 2018

Cavallini D., L. Mammi, M. Fustini, A. Palmonari, A.J. Heinrichs, A. Formigoni. Journal of Dairy Science 101(12):10922-10928.

AUTOMATICALLY MONITORING OF DIETARY EFFECTS ON RUMINATION AND ACTIVITY OF FINISHING HEIFERS. 2019.

Giaretta, E., Mordenti, A.L., Canestrari, G., Palmonari, A., Formigoni, A. Animal Production Science 59(10):1931-1940.

OCCURRENCE OF MYCOTOXINS IN EXTRUDED COMMERCIAL CAT FOOD.2019.

Grandi M, Vecchiato C.G., Biagi G, Zironi E, Tondo M.T., Pagliuca G, Palmonari A., Pinna C, Zaghini G, Gazzotti T.

ACS Omega 4(9): 14004-14012.

NIRS CALIBRATION MODELS FOR CHEMICAL COMPOSITION AND FATTY ACID FAMILIES OF RAW AND FREEZE-DRIED BEEF: A COMPARISON. 2019.

Giaretta, E., Mordenti, A., Palmonari, A., Brogna, N., Canestrari, G., Belloni, P., Cavallini, D., Mammi, L., Cabbri, R., Formigoni, A. Journal of Food Composition and Analysis. 83:103257.

EFFECT OF EWE DIET ON MILK AND MUSCLE FATTY ACID COMPOSITION OF SUCKLING LAMBS OF THE PROTECTED GEOGRAPHICAL ORIGIN ABBACCHIO ROMANO. 2020.

Fusaro, I., Giammarco,Chincarini, M., Vaintrub, M.O., Palmonari, A., Mammi, L., Formigoni, A., Di Giuseppe, L., Vignola, G. Animals 10:25.

SHORT COMMUNICATION: CHARACTERIZATION OF MOLASSES CHEMICAL COMPOSITION. 2020.

A. Palmonari, D. Cavallini, C.J. Sniffen, L. Fernandes, P. Holder, L. Fagioli, I. Fusaro, G. Biagi, A. Formigoni, and L. Mammi. Journal of Dairy Science 103(7); 6244–6249.

EFFECTS OF THREE DIFFERENT DIETS ON THE FATTY ACID PROFILE AND SENSORY PROPERTIES OF FRESH PECORINO CHEESE “PRIMO SALE”. 2020.

Fusaro, I., Giammarco, M., Vaintrub, M.O, Chincarini, M., Manetta, A.C., Mammi, L., Palmonari, A., Formigoni, A., Vignola, G. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 33(12); 1991–1998.

IN VITRO EVALUATION OF SUGAR DIGESTIBILITY IN MOLASSES. 2021.

A. Palmonari, D. Cavallini, C.J. Sniffen, L. Fernandes, P. Holder, I. Fusaro, M. Giammarco, A. Formigoni, and L. Mammi. Italian Journal of Animal Science. 20(1); 571–577.

CALVING DIFFICULTY INFLUENCES RUMINATION TIME AND INFLAMMATORY PROFILE IN HOLSTEIN DAIRY COWS. 2021.

Mammi, L.M.E., Cavallini, D, Fustini, M., Fusaro, I., Giammarco, M., Formigoni, A., Palmonari, A. Journal of Dairy Science. 104(1); 750–761.

INFLUENCE OF FIBER DEGRADABILITY OF CORN SILAGE IN DIETS WITH LOWER AND HIGHER FIBER CONTENT ON LACTATIONAL PERFORMANCE, NUTRIENT DIGESTIBILITY, AND RUMINAL CHARACTERISTICS IN LACTATING HOLSTEIN COWS. 2021.

Miller, M.D., Kokko, C., Ballard, C.S., Dann, H.M., Fustini, M., Palmonari, A., Formigoni, A., Cotanch, K.W., Grant, R.J. Journal of Dairy Science. 104(2); 1728–1743.

EFFECTS OF 00-RAPESEED MEAL INCLUSION IN PARMIGIANO REGGIANO HAY-BASED RATION ON DAIRY COWS’ PRODUCTION, RETICULAR PH AND FIBRE DIGESTIBILITY. 2021.

Cavallini, D., Mammi, L.M.E., Biagi, G., Fusaro, I., Giammarco, M., Formigoni, A., Palmonari, A. Italian Journal of Animal Science. 20(1); 295–303.

EFFECTS OF COMPLETE REPLACEMENT OF CORN FLOUR WITH SORGHUM FLOUR IN DAIRY COWS FED PARMIGIANO REGGIANO DRY HAY-BASED RATION. 2021.

Buonaiuto G., Palmonari A., Ghiaccio F., Visentin G., Cavallini D., Campidonico L., Formigoni A., Mammi L. Italian Journal of Animal Science. 20(1); 826-833.

THE USE OF MONENSIN FOR KETOSIS PREVENTION IN DAIRY COWS DURING THE TRANSITION PERIOD: A SYSTEMATIC REVIEW. 2021.

Mammi L., Guadagnini M., Mechor G., Cainzon J.M., Fusaro I., Palmonari A., Formigoni A. Animals. 11(7).

Capitoli di Libri

NUOVA STALLA DA LATTE. 2013. Fustini M., A. Palmonari, A. Formigoni. (Capitolo di Libro). Cap.6. Ed Agricole. ISBN: 9788850654338.

Pubblicazioni in riviste non impattate e di carattere divulgativo:

DEGRADABILITA’ DELLA FIBRA SOTTO ESAME.

Formigoni A., A. Palmonari, I. Fusaro.

Informatore Agrario 18/2007.

È essenziale nutrire il rumine con fibra degradabile
Formigoni A., A. Palmonari, I. Fusaro, N. Brogna, M. Fustini.
L'Informatore Agrario n. 46 Supplemento Stalle da latte, pag. 21 del 07/12/2007.

Più silomais nella razione se la fibra è ad alta degradabilità.

Formigoni A., A. Palmonari, I. Fusaro.

L'Informatore Agrario n. 18, pag. 73 del 04/05/2007.

FOR BETTER OR WORSE: HOW RATION AFFECTS RUMINAL MICROBIAL POPULATIONS

Weimer P.J., D.Stevenson, C.Odt, D.Welkie, A.Palmonari.

World Dairy Expo, Madison WI, Oct 2, 2008.

FORAGGI ESSICCATI E DISIDRATATI “DISEGNATI” PER UN ALLEVAMENTO COMPETITIVO.

Formigoni A., M. Fustini, A. Palmonari, N. Brogna, I. Fusaro.

L’Informatore Agrario, 2009.

NUOVI CRITERI DI VALUTAZIONE E VALORIZZAZIONE DELL’NDF DEI FORAGGI.

Formigoni A., A. Palmonari, I. Fusaro, N. Brogna, M. Fustini.

62a Fiera Internazionale del bovino da latte di Cremona, Cremona 27 Ottobre 2007.

L’ IMPORTANZA DEGLI ZUCCHERI NELLA RAZIONE DELLA VACCA DA LATTE.

Formigoni A., A. Palmonari.

pp8-9, ExDairy Press Novembre-Dicembre. 2010.

STRATEGIE ALIMENTARI PER AUMENTARE IL CONTENUTO I OMEGA-3 E CLA NEL LATTE VACCINO.

Panciroli N., A. Panciroli, G. Canestrari, A. Palmonari, M. Fustini, A. Formigoni.

Proceedings of. Summilk, Bologna, 1 - 3 Dicembre, s.l: s.n, p. 53. 2011.

RAZIONAMENTO DELLE BOVINE: SCELTA E BILANCIAMENTO DELLE FONTI DI CARBOIDRATI.

Fustini M., A. Palmonari, A. Formigoni.

Informatore Zootecnico n. 18, pagg. 94-99, 2012.

DISORDINI INTESTINALI: RISCHIO NASCOSTO MA PENSANTE.

Fustini M., A. Palmonari.

Informatore Zootecnico n.11, pagg. 48-53, 2012.

SINERGIE TRA NUTRIENTI E FATTORI LIMITANTI L’UTILIZZO DELLA FIBRA.

Formigoni A., A. Palmonari.

8° Infobiogas, Montichiari, 19 Gennaio 2012.

ESALTAZIONE DELLE PROPRIETA’ NUTRIZIONALI RELATIVE AL LATTE E MESSA A PUNTO DI TECNOLOGIE PER LA LORO CONSERVAZIONE E VALORIZZAZIONE.

Formigoni A, G. Pagliuca, A. Serraino, T. Gazzotti, E. Zironi, F. Giacometti, G. Canestrari, N. Panciroli, A. Palmonari, M. Fustini, A. Panciroli.

In: Maiani G., Intorre F., Palomba L., Azzini E. BIOVITA, biodiversità e agroalimentare: strumenti per descrivere la realtà italiana. p. 127-157, Roma: CRA - Ex INRAN, ISBN/ISSN: 9788896597026. 2013.

Ultimi avvisi

Al momento non sono presenti avvisi.